Merhaba kıymetli okuyucularım;
Bir toplumun gerçek gücü; en güçlü olanına gösterdiği ilgiyle değil, en çok desteğe ihtiyaç duyan bireylerine uzattığı el ile ölçülür.
Geçtiğimiz günlerde Vezirköprü'de belediyemizin katkılarıyla, Engelli ve Aileleri Yardımlaşma Derneği öncülüğünde düzenlenen buluşma bunun en güzel örneklerinden biri oldu. Çamlık Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte engelli bireylerimiz ve aileleri bir araya geldi; sohbet etti, güldü, dertlerini paylaştı ve yalnız olmadıklarını bir kez daha hissetti.
Bu organizasyonda emeği geçen Belediye Başkanımıza, Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Gülburun'a, Dernek Başkanı Sayın Semra Ersoy'a, belediye çalışanlarına, gönüllülere ve katkı sunan herkese gönülden teşekkür ediyorum. Çünkü böylesine güzel çalışmalar yalnızca bir etkinlik düzenlemek değildir; gönüllere dokunmak, umut olmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmektir.
Etkinlik sırasında mikrofon uzatılan engelli bireylerimizin dile getirdiği sorunlar ve talepler de son derece kıymetlidir. Çözüm, ancak dinlemekle başlar. Yerel yönetimlerin vatandaşını dinlemesi, sosyal belediyeciliğin en anlamlı göstergelerinden biridir.
Toplum olarak çoğu zaman sağlık harcamalarının artışından, yalnızlaşmadan ve sosyal kopukluktan yakınıyoruz. Oysa insanın en büyük ilacı çoğu zaman ilgi görmek, anlaşılmak ve paylaşmaktır. Belki birkaç saatlik bir buluşma, bir tebessüm, samimi bir sohbet ya da aynı duyguları yaşayan ailelerle yapılan bir paylaşım, aylarca sürecek moral kaynağı olabilir.
Hatta inanıyorum ki engelli ailelerine belirli dönemlerde birkaç günlük sosyal tatil ve buluşma imkânları sağlansa, yaşadıkları psikolojik yükün önemli bir kısmı hafifler. Çünkü bir ailenin çözemediği bir soruna, aynı yollardan geçmiş başka bir aile ışık tutabilir. Tecrübe paylaşımı bazen en etkili danışmanlıktır.
Engelli bireylerimiz toplumun dışında değil, tam merkezindedir. Onların mutluluğu, şehirlerin gerçek gelişmişlik göstergesidir. Engelsiz şehirler yalnızca kaldırımlarla değil, vicdanlarla, anlayışla ve ortak yaşam kültürüyle inşa edilir.
Bugün Vezirköprü'de atılan bu güzel adımın yarın daha büyük organizasyonlara dönüşmesini diliyorum. Sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurumlarının, esnafın, gençlerin ve tüm vatandaşlarımızın el ele verdiği daha kapsamlı etkinlikler ilçemize hem sosyal hem de kültürel anlamda büyük değer katacaktır.
Unutmayalım...
Toplumu ayakta tutan beton duvarlar değil, gönüller arasında kurulan köprülerdir.
Birlik varsa umut vardır.
Paylaşmak varsa huzur vardır.
Empati varsa insanlık vardır.
Ve insanlık varsa hayat, herkes için daha güzel olacaktır.
Sevgiyle kalın, gönüllere dokunmayı ihmal etmeyin. Çünkü toplum, nefesini dayanışmadan alır.
Saygılarımla.
Kazım İlhan
Sosyolog ve Aile Danışmanı









