Mitral kapak hastalıklarının genel olarak üç farklı grupta incelendiğini belirten Dr. Gül, bu hastalıkların belirtileri, teşhis yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
Telefon: 0545 924 34 24
Adres: Kale, Sahil Cd. No:160, 55030 İlkadım/Samsun (Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi)
Mitral Kapak Hastalıkları Üç Gruba Ayrılabilir
Doç. Dr. Sefa Gül, Mitral Kapak hastalıklarını üç ana başlık altında değerlendirdi: Mitral Valv Prolapsusu, Mitral Darlığı ve Mitral Yetersizliği.- Mitral Valv Prolapsusu (Mitral Kapakta Çökme): Bu durum, daha çok genç bireylerde görülen ve halk arasında "kalp kapağında çökme" olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Genellikle genç ve zayıf kadınlarda ortaya çıkan bu hastalık, kapaktaki kollajen dokunun zayıflığından dolayı meydana gelir. Kapaklar tam kapanmaz ve göğüs ağrısı, çarpıntı ya da nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın genellikle yoğun takip gerektirmediğini belirten Dr. Gül, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabileceğini vurguladı.
- Mitral Kapak Darlığı: Mitral darlığı, genellikle çocukluk çağında geçirilen boğaz enfeksiyonlarının kalp kapaklarını etkilemesi sonucunda ortaya çıkar. Kapaklar daralarak, kalbin kasılması sırasında kanın düzgün bir şekilde akışını engeller ve çabuk yorulma ile nefes darlığına yol açar. Tedavi seçenekleri arasında açık kalp cerrahisi ve balon yöntemi ile kapağın genişletilmesi bulunmaktadır. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı, ekokardiyografik değerlendirme ile belirlenir.
- Mitral Yetersizliği: Toplumda en sık görülen mitral kapak hastalığı olan mitral yetersizliği, kapağın tam olarak işlev görmemesi sonucu kanın kalpte geri kaçması ile ortaya çıkar. Bu durum nefes darlığı, akciğerlerde su toplanması ve gece yatarken zorluk çekme gibi belirtilerle kendini gösterir. Mitral yetersizliği, genellikle ekokardiyografi ile teşhis edilir ve tedavi olarak açık kalp cerrahisi ile kapağın tamir edilmesi ya da mekanik bir kapakla değiştirilmesi önerilir. Yüksek riskli durumlarda, kasıktan girilerek kapağın mandallama yöntemiyle onarılması da mümkündür.
Telefon: 0545 924 34 24
Adres: Kale, Sahil Cd. No:160, 55030 İlkadım/Samsun (Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi)