Türkiye’de de bazı hastaneler, bu yenilikçi yöntemi belirli vakalarda uygulamaya başladı.
Dışkı transferi; sağlıklı bir donörden alınan dışkının, özel işlemlerden geçirilerek hastanın bağırsaklarına aktarılmasıyla gerçekleştiriliyor. Amaç, sağlıklı mikrobiyotayı (bağırsak bakterileri topluluğu) hastaya kazandırarak sindirim sistemi bozukluklarını iyileştirmek.
Bu yöntem özellikle antibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişen Clostridioides difficile (C. diff) enfeksiyonlarında etkili oluyor. ABD'de yapılan araştırmalarda, geleneksel antibiyotik tedavilerine dirençli C. diff enfeksiyonlarında dışkı naklinin başarı oranı %90'lara kadar ulaşıyor.
Uzmanlar Uyarıyor: Gelişigüzel Uygulanmamalı
Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Aylin Demirtaş, “Bu tedavi her ne kadar doğal bir yöntem gibi görünse de, kesinlikle tıbbi gözetim altında yapılmalı. Uygun taramadan geçmeyen donörlerden alınan dışkılar, bulaşıcı hastalık riski taşıyabilir” uyarısında bulundu.
Dışkı nakli ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS), inflamatuvar bağırsak hastalıkları (Crohn, ülseratif kolit) ve hatta bazı otizm vakaları gibi farklı alanlarda da araştırılıyor. Ancak bu uygulamalar halen deneysel düzeyde.
Gelecekte Rutin Bir Tedavi Olabilir
Uzmanlar, bağırsak mikrobiyotasının genel sağlıktaki rolü anlaşıldıkça, dışkı naklinin daha fazla hastalıkta alternatif bir tedavi haline gelebileceğini düşünüyor. Halihazırda bazı ülkelerde dondurulmuş dışkı kapsülleriyle yapılan oral tedavi yöntemleri de geliştiriliyor.