Kartopu etkisiyle büyüyerek sektörde önemli bir yer edinen konfederasyon, 7 federasyon ve 71 gazeteciler cemiyetinin desteğiyle Türkiye'nin en büyük resmi basın kuruluşu olma unvanını taşıyor. Konfederasyonun en dikkat çeken projelerinden biri ise kadın gazetecilere yönelik farkındalık çalışmaları.
Kadın Gazetecilere Destek İçin Özel KurulUluslararası Basın Konfederasyonu Başkanı Şakir Gürel ve yönetim kurulu, kadın gazetecilerin sektörde daha güçlü bir şekilde varlık göstermesi için özel bir çalışma başlattı. Bu kapsamda oluşturulan
Kadın Kurulu, kadın basın mensuplarının haklarını koruma ve mesleki dayanışmayı artırma amacı taşıyor. Kurulun başkanlığını üstlenen
Muradiye Ergin, kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, medya sektöründe cinsiyet eşitliği bilincinin artması gerektiğini vurguladı.
Kadınların Medyadaki Temsili Daha Güçlü OlmalıMeslek hayatına Türkiye'nin ilk yerel televizyon kanallarından
Başak TV'de 1994 yılında başlayan ve uzun yıllar medya sektöründe aktif görev alan
Muradiye Ergin, kadınların medya alanında daha güçlü temsil edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle basında kullanılan dilin kadınları ötekileştiren veya cinsiyetçi algılar oluşturan bir yapıya bürünmemesi gerektiğine dikkat çeken Ergin, şu örneği verdi:“Kadın sürücüler kaza yaptığında, ‘Kadın Şoför Kaza Yaptı’ gibi başlıklar atılıyor. Oysaki erkek sürücüler de kaza yapıyor, ancak onların cinsiyeti vurgulanmıyor. Bu gibi ayrıştırıcı manşetlerden kaçınılmalı ve kadınların toplumdaki yerini güçlendiren bir medya dili benimsenmelidir.”
Kadınlar Yarışmak İçin Değil, Eşit Haklarla Yürümek İçin Var!Kadınların iş hayatında ve toplumsal alanda karşılaştıkları zorluklara da değinen Ergin, kadınların erkeklerle yarışmak zorunda olmadığını, asıl hedefin eşit haklarla birlikte yürümek olduğunu ifade etti. Kadınların güçlü ve kararlı duruşlarını sergilerken, doğalarındaki zarafeti ve naifliği kaybetmemeleri gerektiğini vurguladı.
8 Mart Kadınlar Günü’nde Güçlü Mesaj8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün yalnızca bir kutlama günü değil, aynı zamanda kadınların toplumdaki yerinin daha fazla konuşulması gereken bir farkındalık günü olduğunun altını çizen
Muradiye Ergin, kadınların her alanda eşit koşullarda yaşam sürmesi gerektiğine dikkat çekerek şu mesajı verdi:“Tüm kadınlarımız siyasette, karar alma mekanizmalarında, eğitimde, çevresel ve ekonomik koşullarda, adalet ve hukuk alanında eşit haklara sahip olmalı ve sürdürülebilir bir yaşam sürebilmelidir. Uluslararası Basın Konfederasyonu Kadın Kurulu olarak, kadın gazetecilerimizin güçlenmesi ve meslekte hak ettikleri değeri görmeleri için çalışmaya devam edeceğiz.”