Eti Bakır A.Ş., Samsun İşletmesi’nde hayata geçirilmesi planlanan “Depolama Amaçlı İlave Dolgu Alanı Projesi” ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Şirket, projeye ilişkin medyada yer alan bazı yanlış iddialara yanıt verirken, projenin çevre ve güvenlik standartlarına uygun şekilde gerçekleştirileceğini vurguladı.
“Önceliğimiz Çevre ve Güvenlik”
Eti Bakır A.Ş.’den yapılan açıklamada, son dönemde kamuoyunda projeyle ilgili gerçeği yansıtmayan haberlerin yer aldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“177,6 bin metrekarelik alanda hayata geçirmeyi planladığımız Depolama Amaçlı İlave Dolgu Alanı Projesi’nde önceliğimiz çevre ve güvenliktir. ÇED raporunda tüm riskler ve bu risklere karşı alınacak önlemler açıkça belirtilmiştir.”
Şirket, dolgu çalışmalarına başlamadan önce 1,4 kilometrelik kaya tahkimatı yapılacağını, bunun dalga etkileri ve kıyı erozyonu riskini ortadan kaldıracağını açıkladı.
Kıyı Kanunu’na Uygun, Sadece Depolama Alanı
Projenin Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak hayata geçirileceği, herhangi bir üretim faaliyetinin söz konusu olmayacağı belirtildi. Açıklamada, hazırlanan nazım ve uygulama imar planı değişikliklerinin mevzuata uygun olduğu da vurgulandı.
Depolama Alanlarında En Üst Düzey Güvenlik
Projede kullanılacak dolgu malzemesinin suda çözünmeyen kaya ve kırma taş olacağı, ayrıca sülfürik asit ve fosforik asit depolarının yüksek güvenlik önlemleriyle inşa edileceği ifade edildi. Bu depoların aside dayanıklı malzemelerle kaplanacağı, taşma havuzlarının ise sızdırmaz özellikte olacağı aktarıldı.
Ayrıca gübre depolama alanlarının tamamen kapalı şekilde yapılacağı, bakır konsantresi ve pirit depolarının da nem ve rüzgâra karşı korunaklı çelik veya beton yapılar olacağı açıklandı.
Deniz Ekosistemine Zarar Vermeyecek
Eti Bakır A.Ş., projede çevre etkilerini sıfıra indirmek için son teknoloji sistemlerin kullanılacağını ve olası afetlere dayanıklı yapılar inşa edileceğini belirtti. Dolgu alanının tamamlanmasının ardından, bu bölgenin mevcut dolgu alanlarında olduğu gibi deniz canlıları için konaklama ve yuva alanı olacağı da ifade edildi.
“Çevresel Sorumluluklarımızı Yerine Getiriyoruz”
Şirket açıklamasında, Cengiz Holding bünyesine geçtikten sonra çevresel yatırımlara hız verdiklerinin altı çizildi:
“Uluslararası standartların altında olan emisyon oranlarımızı daha da düşürmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”









