Trabzon'u, Gümüşhane, Bayburt ve Erzurum’a bağlayan bu devasa proje, dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye’nin ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olarak kaydedildi.
Bakan Uraloğlu, tünelin trafiği 8 kilometre kısaltarak 20 dakika kadar zaman tasarrufu sağladığını belirtti. Bir yıl içerisinde 1 milyon 770 bin aracın geçtiğini açıklayan Uraloğlu, Zigana Tüneli'nin bölgeye ekonomik katkısının da büyük olduğunu vurguladı. “Bu tünel sayesinde yıllık 362 milyon lira tasarruf sağlanıyor ve çevresel etkiler de büyük oranda azalmaktadır” dedi.
Güvenli ve Konforlu Ulaşım
Zigana Tüneli’nin açılmasıyla birlikte mevcut yolun dört şeritli bölünmüş yol haline geldiğini ve 90 virajın ortadan kaldırıldığını belirten Bakan Uraloğlu, tünelin sürücülere daha güvenli ve konforlu bir ulaşım deneyimi sunduğunu ifade etti. Ayrıca, tünelde yerli ve milli kaynakların kullanıldığını ve Türk mühendisleri ile işçilerin büyük bir başarıya imza attığını söyledi.
Uluslararası Ticaretin Hızını Artırdı
Zigana Tüneli, Karadeniz sahil kesimindeki yerleşim birimlerine, limanlara, turizm ve sanayi merkezlerine sorunsuz bir ulaşım sağlamakla kalmadı, aynı zamanda uluslararası ticaretin daha hızlı ve güvenilir hale gelmesine de katkıda bulundu. Bakan Uraloğlu, bu altyapı yatırımının Doğu Karadeniz’in ekonomik kalkınmasına önemli bir ivme kazandırdığını belirterek, bölgenin ulaşım, ticaret ve turizm potansiyelinin arttığını vurguladı.