Bu kapsamda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) başta olmak üzere birçok üniversitede yeni lisans ve ön lisans programları açılacak.
Prof. Dr. Özvar’ın açıklamasına göre, OMÜ, Yazılım Geliştirme ve Bilgi Güvenliği Teknolojisi alanlarında lisans programlarını; Ön Yüz Yazılım Geliştirme, Arka Yüz Yazılım Geliştirme, Oyun Geliştirme ve Programlama, İnsansız Araç Teknikerliği gibi alanlarda ise ön lisans programlarını başlatmayı planlıyor.
Yapay zekâ ve dijital dönüşüm alanlarında nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirten Özvar, bu yıl içinde 21 lisans ve 50 ön lisans programının ÖSYM kılavuzuna ekleneceğini duyurdu.
Ayrıca, YÖK tarafından üzerinde çalışılan yeni eğitim modeli kapsamında, kapasitesi yüksek üniversitelerin koordinatörlüğünde bazı derslerin merkezi şekilde verilmesi planlanıyor. Bu modelle, üniversiteler arası akademik birikimin paylaşılması ve kalite standartlarının artırılması hedefleniyor.
Yapay zekâ çözümleri, siber güvenlik ve otonom sistemler gibi çağın kritik alanlarına odaklanan programların oluşturulmasında özel sektör temsilcilerinin görüşleri de dikkate alındı. Özvar, gençlerin dijital çağın gereklerine uygun şekilde yetiştirilmesinin öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.
Öte yandan, yeni kurulan Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi için yer alacak üniversiteler arasında Ege Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Manisa Celâl Bayar Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi de bulunuyor.