İlk yarıda 126 bin 221 ziyaretçiyi ağırlayan Bandırma Müze Gemisi, son 5 yılın en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Bandırma Müze Gemisi'nin Samsun'un istiklal ve istikbal kenti olarak ziyaret eden herkesin ilk uğrak noktası olduğunu vurguladı.Bandırma Müze Gemisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 silah arkadaşıyla birlikte 19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru'nun replikası olarak her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilen müze, 'Milli Mücadele' ruhunu yaşamak isteyenlerin yoğun ilgisini çekiyor. Bandırma Müze Gemisi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi'nin ziyaretçi sayısı da rekor seviyede artış gösterdi. Bandırma Müze Gemisi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, 2001 yılında yapıldı ve 18 Mayıs 2003'te müze olarak hizmete açıldı. 2023 yılının ilk 6 ayında ise 126 bin 221 ziyaretçiyi ağırlayarak son 5 yılın en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre ziyaretçi sayısında 80 bin 403 kişilik bir artış yaşandı. 2021 yılında 42 bin 72'si öğrenci olmak üzere toplamda 174 bin 735 kişi, 2022 yılında ise 63 bin 566'sı öğrenci olmak üzere toplamda 259 bin 107 kişi müzeyi ziyaret etti.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Bandırma Müze Gemisi'nin Samsun'un milli mücadele ruhunu hissetmek isteyen her yaş grubundan vatandaşa ilham verdiğini belirtti. Bandırma Vapuru'nun Kurtuluş Savaşı'nın başlamasındaki önemli rolüne vurgu yapan Demir, Bandırma Vapuru'nun 104 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını İstanbul'dan Samsun'a getirerek bir ülkenin tarihini değiştirdiğini vurguladı. Samsun için büyük değere sahip olan bu müzenin yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmesini tavsiye etti.
Bandırma Müze Gemisi'ni sanal olarak gezmek isteyenler için Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Sabancı Vakfı iş birliğiyle çalışma yapıldı. Bandırma Vapuru Sanal Müzesi, www.samsun.bel.tr ve www.sabancivakfi.org adreslerinden ziyaret edilebilir.Müzenin içerisinde Atatürk'ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belgenin sureti, Lozan Barış Antlaşması'nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı gibi önemli tarihi belgeler sergileniyor. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a vardığını bildiren telgraf ve Havza, Amasya, Erzurum yolculuklarına dair önemli vesikalar da müzede görülebilir. Sergi salonunda Atatürk'e ait orijinal Belçika yapımı Nagant marka beylik tabancası ve Dolmabahçe Sarayı ile Savarona Yatı'nda giydiği kıyafetlerin replikaları da yer alıyor.Müzede ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı boyunca yazdığı 14 kitaptan örnekler bulunuyor. Bandırma Vapuru'nun çıkış alanı olan arka güverte kısmında tefriş salonu olarak adlandırılan bir kamara içerisinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bir toplantı anı canlandırılıyor. Gemi Kaptanı, Yardımcısı ve Katibi'ni temsil eden heykellerin bulunduğu geminin orta bölümünde Kaptan Köşkü'nde pusula, hız kontrol paneli, denge pusulası gibi eserler sergileniyor.Bandırma Müze Gemisi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, 35 bin metrekarelik bir alanda konumlanmış durumda. Bu alan içerisinde Çanakkale Savaşı'nı ve düşmanın İzmir'den denize dökülüşünü temsil eden Türkiye'nin en uzun seramik rölyefleri, şehitler yazıtı, Millî Mücadeleyi anlatan 10 adet bronz rölyef ve yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı gibi önemli eserler bulunuyor.

