Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Eğercili Mahallesi’nde kurulmakta olan Biokütle Enerji Santrali (BES) ile ilgili bölgede yaşanan tartışmalar tırmanıyor. Projeyi yürüten yatırımcı firma Oltan Köleoğlu Enerji (OKE), kamuoyunda tesis aleyhine yürütülen muhalefet ve paylaşılan görsellere yazılı bir açıklamayla sert tepki gösterdi. Yapılan eleştirileri ve iddiaları “kara propaganda” olarak nitelendiren şirket, yasal süreçlerin başlatılacağını duyurdu.
Şirket yönetimi, biokütle enerji santrallerinin ekolojik dengeye ve tarım arazilerine zarar verdiği yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunu belirterek, bu tesislerin fosil yakıtlara alternatif çevre dostu yatırımlar olduğunu savundu.

Samsun'un tarımsal potansiyeliyle öne çıkan ilçesi Çarşamba, kurulması planlanan yenilenebilir enerji tesisi üzerinden sıcak günlerden geçiyor. Eğercili Mahallesi'nde yükselen Biokütle Enerji Santrali projesine karşı yerel çevre platformları ve bazı vatandaşların başlattığı protestolara, projeyi inşa eden yüklenici firma OKE'den kurumsal bir deklarasyonla yanıt gecikmedi.
"Kızıl Afişlerle Halk Yanıltılmak İsteniyor"
Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, sosyal medya mecralarında ve ilçenin çeşitli noktalarında organize bir şekilde paylaşılan el ilanları ile dijital afişlerin manipülasyon içerdiği ileri sürüldü. Santral bacalarından zehirli gaz salınacağı ve ovadaki tarımsal üretimin biteceği yönündeki iddiaların bilimsellikten uzak olduğu savunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çarşamba'da inşa ettiğimiz biokütle santralinin, doğayı kirleten geleneksel termik santrallerle uzaktan yakından hiçbir yapısal ilgisi bulunmamaktadır. Buna rağmen bazı odaklar tarafından kasıtlı bir algı operasyonu yürütülüyor. Afişlerde kullanılan oksijen tüpüne bağlı çocuk fotoğrafları ve kararmış insan ciğeri görselleri, çocuk ve sağlık sembollerinin açıkça istismar edilmesidir. Çorum'un Mecitözü ilçesinde yıllardır aktif olarak çalışan mevcut BES tesisimizin hemen yanı başındaki tarım arazileri ve meyve bahçeleri, bu yatırımların doğaya ve üretime zarar vermediğinin en somut, canlı kanıtıdır."

"Millet ve Devlet Düşmanlığına Varan Bir Tavır Sergileniyor"
Yatırıma karşı çıkan grupların niyetinin sadece çevre duyarlılığı olmadığını iddia eden OKE yönetimi, yürütülen kampanyanın bölge ekonomisini baltalamayı hedeflediğini öne sürdü. Açıklamada, muhalif söylemlerin toplumsal huzuru bozmaya yönelik bir boyuta ulaştığı iddia edilerek, "Çarşamba’nın ve dolayısıyla Samsun’un büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımlarından mahrum kalması için uğraşanlar, aslında bölge köylüsünün tarımsal atıklardan elde edeceği milyonlarca liralık ek gelir kapısına da darbe vurmaktadır. 'Devlet sizin sağlığınızı umursamıyor' alt metniyle işlenen bu algı operasyonları, Türkiye’nin uluslararası arenadaki ticari itibarını zedelemeye yönelik sistemli bir harekettir" denildi.
Asılsız Yayınlar İçin Hukuki Süreç Başlıyor
Oltan Köleoğlu Enerji, açıklamasının son bölümünde gerçek dışı verilerle bölge halkını korkuya ve paniğe sevk eden, yatırım sahasını hedef gösteren kişi ve kurumlar hakkında tavizsiz bir hukuki mücadele başlatacaklarını ilan etti. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik tüm görsel, yazılı ve dijital yayınlar hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı ve yasal hakların sonuna kadar aranacağı vurgulandı.










