Aşının, bu yılın sonlarına doğru onay alarak halka uygulanabileceği belirtildi.
Parçacık Teknolojisiyle Üretiliyor
Bachmann’ın ekibi tarafından geliştirilen aşı, daha önce rahim ağzı kanseri ve Hepatit B gibi hastalıklara karşı kullanılan “parçacık temelli” teknolojiyle hazırlandı. Bu sistem, bağışıklık sistemini harekete geçirerek virüse karşı doğal bir savunma oluşturmayı hedefliyor.
Aşının geliştirilmesiyle ilgili açıklamaları doğrulayan İsviçre Sağlık Denetim Merkezi (Swissmedic), sürecin hızlandırıldığını ve “kısa sürede onay vermek için yoğun şekilde çalışıldığını” belirtti.
Ekim'de Uygulamaya Geçilebilir
Dr. Bachmann, aşının Ekim ayında İsviçre halkına uygulanmaya başlanabileceğini söyledi. Swissmedic yetkilisi Lukas Jaggi ise, “Onay sürecinin aylar değil, haftalar içinde tamamlanabileceğini öngörüyoruz” diyerek sürecin olağanüstü hızla ilerlediğini ifade etti.
Denemeler Başladı, Süreç Hızlandırıldı
Aşının ilk denemeleri, az sayıda gönüllü üzerinde Haziran ayında başlayacak. Bachmann, “Tüm tıbbi prosedürlere eksiksiz uyuyoruz. Ancak süreci pandemi nedeniyle hızlandırıyoruz” dedi. Aşının üç aşamalı test sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Bağışıklık Sistemi Hedef Alınıyor
Yeni aşı, vücuda verilen virüs benzeri parçacıklar yoluyla bağışıklık sistemini uyarıyor. Bu sayede vücut, gerçek virüsle karşılaştığında daha hızlı ve güçlü bir savunma oluşturabiliyor. Uzmanlar, parçacık temelli bu yöntemin daha önceki aşılarda başarıyla kullanıldığını hatırlatarak, yeni aşı için de yüksek etki potansiyeli bulunduğuna dikkat çekiyor.