Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da yüzyıllardır kutlanan Hıdırellez, doğanın uyanışını simgelerken aynı zamanda bolluk, bereket ve dileklerin kabulü için yapılan özel ritüellerle dikkat çekiyor.
Hıdırellez Ne Zaman Kutlanır?
2023 yılında Hıdırellez, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanacak. Miladi takvime göre bu tarih, kış mevsiminin bitip yaz mevsiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. 6 Mayıs’tan itibaren başlayan dönem “Hızır Günleri” olarak adlandırılırken, 5 Mayıs gecesi yapılan ritüellerle baharın gelişi karşılanır.
Hıdırellez Nedir, Anlamı Ne?
Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilir. Halk inancına göre, Hızır bolluğu ve bereketi temsil ederken, İlyas ise denizlerin koruyucusudur. Bu özel gün, aynı zamanda Hristiyan dünyasında da baharın gelişi olarak kutlanır; Rum Ortodokslar tarafından Aya Yorgi, Katolikler tarafından Aziz George Günü olarak bilinir.
Hıdırellez Dilek Ritüelleri Nelerdir?
5 Mayıs akşamı, gül ağacının dibine ya da dallarına dilekler asılır.
Dilekler kağıda yazılarak asılabilir ya da dileğin şekli taşlarla ya da çizimle gül dibine yapılabilir.
Gül dalına cüzdan bırakılır veya içine para konulmuş kese gömülür.
6 Mayıs sabahı erkenden dilekler toplanır, paralar yıl boyunca saklanır ve harcanmaz. İnanca göre bu para kişiye yıl boyu bereket getirir.
Yedi fasulye ya da yedi nohut ekilerek kötü enerjilerin uzaklaştırılması dilenir.
Dilek sonrası Hıdırellez duası okunur.
UNESCO Mirası Olma Yolunda
2010 yılında başlatılan çalışmalarla Hıdırellez, UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne alınması için aday gösterildi.