Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, uçakta ve havalimanlarında güvenliği tehlikeye atan eylemlere karşı ağır yaptırımlar devreye giriyor.
Kabin Güvenliği İçin Yeni Cezalar
Uçakta taşkınlık yapan veya kabin ekibinin görevini yerine getirmesine engel olan yolculara 19 bin 668 lira para cezası uygulanacak. Ayrıca, uçak içerisinde duman çıkaran cihazlar ya da tütün mamulleri kullanan kişiler de aynı miktarda ceza ile karşılaşacak. Havalimanı güvenlik noktalarında elle aranmaya veya taranmaya mukavemet gösterenlere ise 26 bin 226 lira idari para cezası kesilecek.
Lazer Tutma ve Haberleşme Müdahalesine Ağır Yaptırımlar
Hava araçlarına lazer tutulması, uçak haberleşmesine müdahale edilmesi gibi ihlaller için 131 bin 176 lira gibi yüksek bir ceza öngörülüyor. Bakan Uraloğlu, bu tür eylemlerin uçuş güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini vurgulayarak, “Havacılık sektöründe hiçbir güvenlik ihlaline izin vermeyeceğiz” dedi.
Türkiye’nin Havacılıkta Büyük Hedefleri
Son 20 yılda Türkiye’nin havacılık sektörüne yaptığı yatırımları hatırlatan Uraloğlu, ülkenin dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline geldiğini söyledi. 2002 yılında sadece 26 olan aktif havalimanı sayısının bugün 57’ye ulaştığını belirtti.
Ulaşımda Küresel Liderlik
Uraloğlu, 2002 yılında 81 olan hava ulaştırma anlaşmalı ülke sayısını 174’e, dış hatlardaki uçuş noktalarını ise 60’tan 346’ya çıkardıklarını ifade etti. Ayrıca, 2024 yılının 11 ayında iç ve dış hatlarda toplam 214 milyondan fazla yolcunun seyahat ettiğini ve Türk hava sahasında gerçekleşen transit uçuşlar dahil toplam uçuş sayısının 2 milyon 121 bini geçtiğini vurguladı.Uraloğlu, Türkiye’nin dört saatlik uçuş mesafesinde 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu hatırlatarak, “Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak” hedefiyle çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu kapsamda, havacılık sektöründe güvenliği ön planda tutarak yolculara ve personele daha güvenli bir seyahat ortamı sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.