AFP, Türkiye'de misafirperverliğin simgesi olan kolonyanın, salgınla mücadelede adeta ‘gizli silah’ haline geldiğini yazdı.
Kolonya rafları boşaldı
Virüsün Türkiye’de ilk kez 11 Mart’ta resmi olarak tespit edilmesinden önce dahi pek çok mağazada kolonya kuyrukları oluşmaya başlamıştı. AFP, virüsün yayılmasıyla birlikte kolonya stoklarının birçok yerde tükendiğini aktardı. Özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Kolonya el dezenfektanı olarak kullanılabilir” açıklamasının ardından bu geleneksel ürünün değeri yeniden anlaşıldı.
Siparişlere yetişilemiyor
Türkiye’nin köklü kolonya üreticilerinden Eyüp Sabri Tuncer firmasıyla görüşen AFP, firmanın son haftalarda on binlerce sipariş aldığını bildirdi. Genel Müdür Yardımcısı Atilla Arıman, “Müşterilere sağlıklı bir teslimat yapabilmek için online siparişleri askıya almak zorunda kaldık” açıklamasında bulundu.
Bilimsel açıklama: Neden etkili?
Haberde, Türkiye Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul’un görüşlerine de yer verildi. Prof. Ertuğrul, “Virüsten korunmanın en etkili yolu elleri bol su ve sabunla yıkamaktır. Ancak su ve sabun bulunamayan yerlerde en az yüzde 60 alkol içeren bir dezenfektan kullanılabilir. Kolonya ise en az yüzde 70 alkol içerdiğinden, virüse karşı oldukça etkili bir dezenfektandır” ifadelerini kullandı.
Kültürel bir gelenek, sağlıkta bir çözüm
AFP, Türk halkının kolonyayı hem geleneksel misafirperverliğin bir parçası olarak gördüğünü hem de bugünlerde kişisel hijyen için yaygın olarak kullandığını belirtti. El ve yüz temizliğinde yoğun şekilde kolonya kullanan vatandaşlar, bu sayede virüse yakalanma riskini azalttıklarına inanıyor.
Salgında son durum
Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye, toplam vaka sayısı ise 1529’a ulaştı.