Palandöken, “Ticaretin ve ekonominin temeli esnaf ve sanatkârdır. Ancak gençler artık baba mesleğini sürdürmek istemiyor. Bu nedenle 50-100 yıllık köklü meslek anlayışları sona eriyor” dedi.
Gençlerin geçim güvencesi görememesi ve ticaretteki haksız rekabet nedeniyle geleneksel mesleklere yönelmediğini belirten Palandöken, yaklaşık 2,5 milyon iş yerinde zanaatkâr olarak çalışan kesimin çocuklarının artık okuldan mezun olduktan sonra devletten iş beklediğini söyledi. Eskiden gençlerin babalarının yanında çalışarak hem istihdama katkı sağladığını hem de aile mesleğini büyüttüğünü hatırlatan Palandöken, “Günümüzde zanaat öğrenmek yerine devlet dairesine girme arzusu daha ağır basıyor” diye konuştu.
“Birçok Meslekte Çırak Bulmak İmkânsız Hale Geldi”
Palandöken, bugün 100'ün üzerinde mesleğin kaybolmaya yüz tuttuğunu belirtti. Baba mesleğini devam ettirenlerin oranının son yıllarda ciddi düşüş yaşadığını ifade eden TESK Başkanı, “Eskiden baba mesleğini devam ettirmek kutsaldı. Şimdi ise bu oran yüzde 36'lardan yüzde 11'lere kadar geriledi. Kalaycılık, bakırcılık, mobilyacılık, fotoğrafçılık, kuyumculuk gibi birçok meslek artık çırak bulmakta zorlanıyor” dedi.
Açılan iş yerlerinin çoğunun 2-3 yıl içinde kapandığını vurgulayan Palandöken, “Bir simitçi açılıyor, altı ay sonra kapanıyor. Kalifiye eleman yetişmiyor, ustalar zanaatı öğretecek çırak dahi bulamıyor” ifadelerini kullandı. Gençlerin ya başka bir sektörde çalıştığını ya da devlet dairelerinde iş aradığını belirten Palandöken, bu durumun işsizliği artırdığını söyledi.
“Eğitim Modelleri Ahilik Kültürüne Göre Yeniden Düzenlenmeli”
Meslek liselerinde verilen eğitimin ahilik geleneğine uygun olarak yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çeken Palandöken, üretimden uzaklaşmanın ekonomiyi sarsacağını söyledi. “Çiftçi sayısı yıllar içinde 1 milyonlardan 493 binlere kadar düştü. Çiftçinin çocuğu üretimden bir şey kazanamayınca büyükşehire göç ediyor veya devlet memuru olmaya çalışıyor. Aynı durum esnaf için de geçerli” dedi.
Palandöken sözlerini şöyle tamamladı: “Ticaretteki haksız rekabetin ortadan kaldırılması, esnafın cazip hale getirilmesi, meslek liselerinde baba mesleklerini yaşatacak modellerin geliştirilmesi gerekiyor. Gençlerin üretimle bağ kurması şart.”