Türkiye genelinde koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler, enerji sektöründeki operasyonel süreçleri de değiştirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), virüs bulaşma riskini minimize etmek ve hem çalışanların hem de vatandaşların sağlığını korumak adına sayaç okuma işlemlerini askıya aldı. Yeni düzenleme ile birlikte elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri, abonelerin adreslerine giderek fiili ölçüm yapmak yerine, geçmiş verileri baz alan "kıyasen fatura" sistemini uygulayacak.
Faturalar Son İki Yılın Ortalamasına Göre Belirlenecek
Yeni sistemin işleyişine dair detayları paylaşan EPDK, faturalandırma sürecinde abonelerin son iki yıla ait aynı ay tüketim ortalamalarının dikkate alınacağını bildirdi. Eğer abonenin iki yıllık geçmişi bulunmuyorsa, mevcut veriler ışığında en yakın tüketim değerleri hesaplamaya dahil edilecek. Bu uygulama, hem konut abonelerini hem de ticari işletmeleri kapsayacak. Dağıtım şirketleri, bu süreçte personel hareketliliğini durdurarak dijital veriler üzerinden fatura oluşturacak.
Salgın Sonrası Mahsuplaşma Yapılacak
EPDK, kıyasen faturalandırma yönteminin kalıcı olmadığını ve salgın riskinin ortadan kalkmasıyla normal düzene dönüleceğini açıkladı. Saha çalışmalarının yeniden başlamasıyla birlikte sayaçlardaki gerçek tüketim değerleri kayıt altına alınacak. Bu aşamada, ortalama üzerinden kesilen faturalar ile gerçek tüketim rakamları arasında "mahsuplaşma" işlemi gerçekleştirilecek. Eğer abonenin gerçek tüketimi, ödediği ortalama tutardan düşükse, fazla alınan ücretler tüketiciye iade edilecek.
Fark Oluşursa İade veya Ek Ödeme Yapılacak
Düzenleme kapsamında tüketicilerin haklarının korunacağını vurgulayan yetkililer, gerçek kullanım verilerinin ortalamanın üzerinde çıkması durumunda ise ek ödeme talep edileceğini belirtti. Eksik tahsil edilen miktarlar, salgın sonrası düzenlenecek ilk faturaya yansıtılacak. EPDK, bu yöntemin kar amacı gütmediğini, temel amacın izolasyonu sağlamak ve personel-vatandaş temasını sıfıra indirmek olduğunu kaydetti. Vatandaşların bu süreçte dijital kanallar üzerinden fatura takibi yapabileceği ve itiraz süreçlerinin şeffaf bir şekilde yönetileceği ifade edildi.









