Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, Türkiye’nin güney ve güneydoğusunda yer alan 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Yaşanan deprem felaketinin ardından eğitim-öğretime verilen ara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeniden değerlendirildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yaptığı son açıklama sonrası, “Okullar ne zaman açılacak?” sorusu milyonlarca öğrenci ve veli tarafından araştırılmaya başlandı. İşte deprem sonrası eğitim takvimine ilişkin tüm detaylar…
Okullar Ne Zaman Açılacak?
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaptığı açıklamada Türkiye genelinde eğitime verilen aranın 1 hafta daha uzatıldığını duyurdu. Buna göre;
71 ilde eğitim-öğretim
20 Şubat itibarıyla yeniden başlayacak
Bakan Özer, daha önce 13 Şubat’a kadar planlanan tatilin, deprem sonrası oluşan koşullar nedeniyle uzatıldığını belirtti.
Hangi İllerde Okullar Tatil?
Depremden doğrudan etkilenen ve Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerde ise eğitimle ilgili kararların ayrıca değerlendirileceği açıklandı. Depremin büyük yıkıma yol açtığı iller şunlar:
Kahramanmaraş
Hatay
Adıyaman
Malatya
Gaziantep
Şanlıurfa
Diyarbakır
Adana
Osmaniye
Kilis
Bu illerde eğitim-öğretime başlama tarihleri, bölgesel şartlara göre ilerleyen günlerde yeniden duyurulacak.
10 İlde OHAL İlan Edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremler sonrası yaptığı açıklamada, afetin boyutları nedeniyle 10 ilde 3 ay süreyle Olağanüstü Hal ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan açıklamasında, arama-kurtarma ve yeniden yapılanma çalışmalarının hızlı yürütülebilmesi için OHAL kararının alındığını belirtti.
Türkiye Genelinde Milli Yas
Deprem felaketi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. Bu kapsamda, 12 Şubat Pazar günü gün batımına kadar tüm yurtta ve dış temsilciliklerde Türk bayrakları yarıya indirildi.
Eğitim Süreci Nasıl Devam Edecek?
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, özellikle deprem bölgesindeki öğrencilerin psikolojik durumu ve fiziki şartlar göz önünde bulundurularak eğitim sürecinin planlanacağını vurguladı. Gerekli görülen bölgelerde telafi eğitimi ve destek programları uygulanacak.








