Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya otomotiv devlerinden Çinli Chery markasının Samsun’da bir otomobil fabrikası kurma girişimine dair önemli detaylar paylaştı. Türkiye’nin stratejik konumunun küresel markalar için cazibe merkezi olmaya devam ettiğini belirten Erdoğan, bu yatırımın sektördeki rekabet gücünü artıracağını vurguladı.
"Samsun Girişimi İçin Çalışmalar Sürüyor"
Türkiye'nin otomobili Togg’un küresel bir marka olma yolundaki ilerleyişine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya merkezli otomotiv devlerinin Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını ifade etti. Manisa’da imzalanan fabrika anlaşmasının ardından Samsun için de benzer bir sürecin işlediğini kaydeden Erdoğan, "Çin’in bir diğer markasının da Samsun'da bir fabrika kurma girişimleri bulunuyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fatih Kacır süreci yakından takip ediyor" dedi.
Otomotiv Sektörüne Yeni Dinamizm
Samsun ve Manisa’da kurulacak fabrikaların dünya çapında üretim yapan markalara ait olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu yatırımların Türkiye’deki otomotiv eko-sistemine yeni bir soluk getireceğini belirtti. Chery gibi dev üreticilerin Türkiye’yi tercih etmesinin, ülkenin üretim kapasitesini ve teknolojik altyapısını kanıtlar nitelikte olduğu ifade edildi.
Bölge Ekonomisi ve İstihdam İçin Büyük Fırsat
Chery’nin Samsun yatırımı, sadece otomotiv üretimi değil, aynı zamanda yan sanayi ve istihdam açısından da bölge ekonomisine büyük katkı sunacak. Uzmanlar, kurulacak fabrikanın binlerce kişiye iş imkanı sağlayacağını ve Samsun’un lojistik avantajlarıyla Avrupa ile Orta Doğu pazarları için kritik bir üretim üssü haline geleceğini öngörüyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinesinde yürütülen görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda, Samsun’un sanayi kimliğinin elektrikli ve konvansiyonel otomobil üretimiyle daha da güçlenmesi bekleniyor.









