Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29 İklim Değişikliği Konferansı’nda Şehirlerde Ulaşım ve Altyapı konulu üst düzey toplantıya katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım alanında gerçekleştirdiği yeşil dönüşüm projelerini ve hedeflerini detaylandırdı. Bakan Uraloğlu, konuşmasında çevre dostu ulaşımın önemini vurgularken Filistin halkının karşı karşıya kaldığı zulme dikkat çekti.
“ULAŞIM YEŞİL DÖNÜŞÜMLE DÖNÜŞÜYOR”
Uraloğlu, konuşmasında Türkiye’nin ulaşım altyapısında karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik önemli adımlar attığını belirtti. “Şehir içi ulaşımı daha yeşil ve erişilebilir hale getiren projelerimiz, karbon emisyonlarını azaltırken yaşam kalitesini de artırıyor. Elektrikli araçlardan raylı sistemlere kadar geniş bir yelpazede yatırımlar gerçekleştiriyoruz” dedi. Bakan, yerli ve milli elektrikli araç TOGG’un yaygınlaşmasının da bu dönüşümün bir parçası olduğunu ifade etti.ELEKTRİKLİ OTOBÜS FİLOLARI VE BİSİKLET ALTYAPISI
Türkiye’nin elektrikli otobüs filolarını genişletmek için çalıştığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, bisiklet yollarının ve paylaşım sistemlerinin yaygınlaştırıldığını belirtti. "Bireysel ulaşımda çevre dostu seçenekler sunmak için bisiklet kampüsleri kuruyor, elektrikli bisikletlerin tamir ve bakım hizmetlerini geliştiriyoruz” dedi.“NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ İÇİN YOL HARİTASI”
Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi kapsamında ulaştırma sektöründe sıfır emisyona erişmek için “Ulaşım Yol Haritası” hazırladıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, raylı sistemlerin geliştirilmesi ve sürdürülebilir kentsel ulaşım planlarının hayata geçirilmesiyle emisyonların azaltılacağını kaydetti.FİLİSTİN HALKI İÇİN ÇAĞRI
Bakan Uraloğlu, konuşmasının sonunda Filistin halkının yaşadığı tecrit ve zulme dikkat çekti. “Gazze’de Filistin halkının ulaşım hakkından mahrum bırakılarak zulme ve soykırıma uğraması kabul edilemez. Uluslararası toplumun bu saldırıları durdurmak için daha fazla çaba göstermesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.COP29 kapsamındaki bu açıklamalar, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede ulaştırma sektörünü dönüştürme kararlılığını ortaya koyarken, küresel dayanışmaya yönelik çağrılarıyla da dikkat çekti.