Fahrettin Koca, Aytaç Yalman’ın vefatına ilişkin yaptığı açıklamada COVID-19 salgınıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3’e yükseldiğini açıkladı.
Bakan Koca, Aytaç Yalman’ın ilk yapılan testinin negatif çıktığını ancak klinik bulguların şüpheli olması nedeniyle çevre taraması yapıldığını belirtti. Yapılan incelemelerde Yalman’ın eşinin test sonucunun pozitif çıktığı bilgisini paylaşan Koca, bu tür durumların yeni bir hastalıkla mücadele edilen süreçte mümkün olabildiğini ifade etti.
Vaka Takibi ve Tarama Süreci
Bakan Koca, vaka takibi ve temaslı tarama çalışmalarının titizlikle sürdürüldüğünü vurguladı. Yalman’ın klinik belirtilerinin şüpheli bulunması üzerine yakın çevresinde hızlı bir tarama başlatıldığını belirten Koca, temaslı kişilerin sağlık durumlarının yakından izlendiğini söyledi.
Yeni bir virüsle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Koca, bu nedenle sağlık ekiplerinin her vakayı detaylı biçimde değerlendirdiğini ve gerekli tüm tarama işlemlerinin hızlı şekilde yürütüldüğünü dile getirdi.
Hızlı Test Kitleri 81 İlde Kullanılacak
Sağlık Bakanı Koca, koronavirüsle mücadelede test kapasitesinin artırılması için yeni bir adım atıldığını duyurdu. Buna göre 15 dakika içerisinde sonuç verebilen hızlı antijen test kitlerinin kullanılmaya başlanacağını açıkladı.
Hızlı test kitlerinin Türkiye genelindeki 81 ilde uygulanacağı ve bu sayede çok daha geniş bir tarama yapılmasının planlandığı ifade edildi. Bakan Koca, hızlı testler sayesinde yaklaşık 250 bin kişinin taranmasının hedeflendiğini belirtti.
Sağlıkta Birlik ve Dayanışma Vurgusu
Koca, açıklamasında sağlık üzerinden siyaset yapılmasının doğru olmadığını ifade ederek, salgınla mücadelede birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının bu süreçte büyük bir fedakârlıkla görev yaptığını vurgulayan Koca, sağlık ordusunun mücadelenin en önemli unsuru olduğunu söyledi.
Ayrıca sağlık malzemeleri konusunda fırsatçılık yapan firmalara karşı gerekli önlemlerin alındığını belirten Koca, yurt dışına malzeme ihracatının engellendiğini ve üniversitelere maske gönderimi yapıldığını ifade etti.
Zatürre Vakaları da Tarandı
Bakan Koca, koronavirüsle bağlantılı olabilecek vakaların belirlenmesi için bazı illerde ek tarama çalışmaları yürütüldüğünü açıkladı. Bu kapsamda zatürre nedeniyle hayatını kaybeden vakaların incelendiğini belirten Koca, yapılan araştırmalarda 5 ilde herhangi bir pozitif vakaya rastlanmadığını söyledi.
Sağlık Bakanı Koca, açıklamasının sonunda vatandaşların tedbirlere uymasının salgınla mücadelede büyük önem taşıdığını belirterek, sağlık çalışanlarının bu süreçteki kritik rolünü bir kez daha vurguladı.









