Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, uydu SpaceX tarafından uzaya gönderilecek ve bu gelişme Türkiye'yi uzay yarışında yeni bir döneme taşıyacak.
Yüzde 80'in Üzerinde Yerlilik Oranıyla Gurur Tablosu
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın ABD'nin Florida eyaletindeki SpaceX tesislerinde fırlatma öncesi testlerinin son aşamasına geldiğini bildirdi. Uraloğlu, "Yüzde 80’in üzerinde bir yerlilik oranı ile ülkemizin en büyük Ar-Ge projesinde son aşamaya geldik ve her şey takvime uygun olarak ilerliyor. İki hafta içerisinde uydumuzu uzaya göndereceğiz" dedi. Bu yüksek yerlilik oranı, Türkiye'nin uydu teknolojileri alanındaki yeteneklerini ve bağımsızlığını gözler önüne seriyor.
En Yüksek Yerli Katkı ile Üretildi
TÜBİTAK Uzay, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH gibi ülkenin önde gelen kurumlarının katkılarıyla üretilen Türksat 6A'nın, entegrasyon ve test süreçleri de Türksat ve TUSAŞ iş birliğiyle gerçekleştirildi. Uraloğlu, "Uydumuzun her parçası, uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verecek. Bu sayede tüm dünyaya uydu parçaları ihraç edebileceğiz" ifadeleriyle, projenin sadece yurt içine değil, küresel pazara da açılabilecek potansiyeline dikkat çekti.
SpaceX Falcon 9 ile Uzaya Fırlatılacak
Türksat 6A, uzay endüstrisinin önde gelen firmalarından SpaceX'in güçlü roketi Falcon 9 ile uzaya gönderilecek. Bakan Uraloğlu, "Nakliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından başlatılan fırlatma aşaması testleri de tamamlanma aşamasına geldi. Temmuz ayı ikinci haftasında uydumuzu uzaya göndermeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Uzay Yarışında Yeni Bir Dönüm Noktası
Türksat 6A'nın başarıyla hizmete girmesiyle birlikte Türkiye, uzay teknolojileri ve haberleşme uyduları alanında dışa bağımlılığını azaltacak ve uluslararası arenada güçlü bir konuma ulaşacak. Uraloğlu, bu projenin aynı zamanda uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda da önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Bu tarihi fırlatma, Türkiye'nin uzaydaki yerini sağlamlaştırma yolunda atılmış dev bir adım olacak. Sizce Türksat 6A'