Bakan Muş, Samsun'da düzenlenen “Yatırım ve İhracat Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, yılın ikinci yarısında Türkiye ekonomisinin daha hızlı bir büyüme sürecine gireceğine dair güçlü işaretler bulunduğunu belirtti.
Zirvede sanayiciler, yatırımcılar ve ihracatçıların yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Muş, “İSO İmalata Dayalı İhracat İklim Endeksi 53,1 ile son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bu veri bize, yılın ikinci yarısında daha dinamik ve güçlü bir büyüme dönemi geçireceğimizin sinyalini veriyor. Bu göstergeler, Türkiye’nin üretim, yatırım ve ihracat temelli büyüme stratejisinin sahada karşılık bulduğunu ortaya koyuyor” dedi.
“İhracatımız 254 Milyar Dolara Ulaştı”
Salgınlar, savaşlar ve küresel enerji krizlerine rağmen Türkiye’nin 2022 yılında ihracatta önemli bir başarı elde ettiğini hatırlatan Muş, “Geçtiğimiz yıl ihracatımız yüzde 5,6 artarak 254 milyar dolara yükseldi. Bu başarının temelinde üretimi ve dış ticareti esas alan ekonomi modelimiz var. Katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına odaklanıyoruz” ifadelerini kullandı.
İGE AŞ ile 33,4 Milyar Liralık Krediye Kefalet
Bakan Muş, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak adına 2022 yılında faaliyete geçen İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin (İGE AŞ) bugüne kadar 33,4 milyar liralık krediye kefalet sağladığını açıkladı. Ayrıca, İGE AŞ’nin Türk Ticaret Bankası’nın yüzde 98,5’lik hissesini satın aldığını hatırlatan Muş, “Bu banka faaliyete geçtiğinde ihracatçılara özel ürünler geliştirerek finansman konusunda yeni bir dönemin kapısını aralayacaktır” dedi.
E-İhracat ve Dijitalleşmeye Özel Teşvikler Geliyor
Konuşmasında dijitalleşmenin önemine de değinen Bakan Muş, e-ihracat yapan firmaların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik özel teşvik mekanizmalarının geliştirildiğini belirtti. “Teknoloji artık ticaretin şekillenmesinde belirleyici rol oynuyor. Bu alanda da ihracatçılarımızı yalnız bırakmıyoruz” dedi.
Samsun’a Yatırım Sözü: “OSB’ler Büyük Ölçeklere Ulaşacak”
Zirvede Samsun’un yatırım potansiyeline de değinen Muş, kentin organize sanayi bölgelerinin kısa süre içerisinde ciddi büyüklüklere ulaşacağını vurguladı. “Burada yatırım yapmak isteyen hiçbir sanayicimizin arsa ya da arazi problemi olmayacak. Her yatırım Samsun’un yatırım hanesine yazılacak. Biz de süreci yakından takip edeceğiz” diye konuştu.
TOGG Vurgusu: “Samsun’a TOGG ile İlgili Yatırım Almak İstiyoruz”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve aynı zamanda TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da zirveye katıldığını hatırlatan Bakan Muş, Samsun’a TOGG yatırımı kazandırmak istediklerini de sözlerine ekledi.
Hizmet İhracatı Hedefi: 100 Milyar Dolar
Konuşmasının sonunda hizmet ihracatının da mal ihracatı kadar önemli olduğuna dikkat çeken Muş, 2023 yılı için 100 milyar doların üzerinde hizmet ihracatı hedeflendiğini söyledi. “Bütün bu çalışmalar Türkiye’nin cari açık sorununa kalıcı bir çözüm sunacaktır” dedi.
Samsun’daki zirve, yatırım ve ihracat odaklı mesajlarla dikkat çekerken, katılımcılar tarafından da sektörün geleceği açısından umut verici bir buluşma olarak değerlendirildi.