Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde önemli yapı taşlarından biri olan IPARD (Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı) Programı, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) aracılığıyla genişletiliyor.
Kırsal bölgelerde üretimi teşvik etmeyi ve kentlere göçü tersine çevirmeyi amaçlayan program, bugüne kadar iki aşamada (IPARD I ve IPARD II) 42 ilde uygulanmıştı. Üçüncü fazda ise desteklenen sektör sayısı artırılarak, programın kapsama alanı büyütülüyor.
Genç Üreticiye Öncelik: 18-40 Yaş Grubu Desteklenecek
Yeni dönemde kırsalda üretime teşvik edilecek temel grup, 18-40 yaş arası genç nüfus olacak. Genç üreticilere yatırım ve işletme hibelerinde öncelik tanınacak.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, programın sadece tarım ve hayvancılık değil, aynı zamanda arıcılık, yenilenebilir enerji yatırımları, tarım ürünlerinin işlenmesi ve depolanması, makine-ekipman alımları gibi çok çeşitli alanları kapsadığını ifade etti.
IPARD 3 ile Yeni Sektörler, Yeni Teşvikler
IPARD’ın üçüncü fazında özellikle şu alanlara yönelik desteklerin artırılması bekleniyor:
Et ve yumurta tavukçuluğu
Süt ve et ürünlerinin işlenmesi
Arıcılık ve bal paketleme
Soğuk hava deposu yatırımları
Yenilenebilir enerji projeleri
Modern tarım makineleri ve teknolojik ekipman alımları
Bakanlık, bu desteklerle kırsal bölgelerde AB standartlarına uygun, yüksek kapasiteli üretim tesislerinin kurulmasını hedefliyor.
Toplam Bütçe 550 Milyon Euro’ya Ulaştı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, hem milli bütçeden hem de Avrupa Birliği fonlarından sağlanan kaynakla IPARD II programının çok yakında hayata geçeceğini söyledi. Kirişçi, “Toplamda 550 milyon Euro’luk bir kaynak kırsal kalkınma için ayrıldı” dedi.
Kırsala Dönüş Ekonomik ve Sosyal Sorunları Azaltacak
Kirişçi, kırsaldan kente göçün şehirlerdeki çeşitli sosyal ve ekonomik sorunlara neden olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamayı yaptı:
“Kırsala dönüşü yeniden ülkenin kalkınmasının –ama her anlamda kalkınmasının– tam merkezine koymamız gerekiyor.”
Kırsal Kalkınma İçin Yeni Dönem Başlıyor
TKDK tarafından yürütülen bu hibe programları sayesinde hem gençlerin tarımda kalması hem de kırsalda modern üretimin yaygınlaşması hedefleniyor. Yeni dönemde başvuruların dijital ortamda da alınması bekleniyor.