Belediye tarafından günlük toplanan yaklaşık 1000 ton evsel atık, Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’na getirilerek burada ayrıştırılıyor. İş makineleriyle paletlere yüklenen atıklar; metal, cam, plastik, naylon, kağıt ve karton olarak sınıflandırılıp geri dönüşüme gönderiliyor. Bu sayede günlük ortalama 40 ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılıyor.
2019 yılı Mayıs ayından bu yana yürütülen geri dönüşüm çalışmaları kapsamında toplamda 31 bin 670 ton ambalaj atığı toplandı. Bu çalışmalar sayesinde 527 bin metreküp su tasarrufu, 75 bin 200 metreküp depolama alanı tasarrufu ve ciddi miktarda doğal kaynak korunumu sağlandı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ana Hizmet Binası, SASKİ, Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı (AKOM), İtfaiye Daire Başkanlığı, Makine İkmal Daire Başkanlığı, Bafra Otogar Binası, Kültür A.Ş., Samsun Merkez ve Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama Sahaları, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Samulaş A.Ş. ve Sanat Merkezi Binası olmak üzere 12 birimiyle Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ne sahip.
Geri dönüşümle elde edilen veriler ise dikkat çekici boyutta. Toplanan 18 bin 825 ton kağıt, 319 bin 500 adet ağacın kesilmesini önlerken, 8 bin 125 ton plastik ile 20 bin 500 metreküp petrol, 3 bin 80 ton cam ile 2 bin 200 ton cam hammaddesi, 1.640 ton metal ile 2 bin 100 ton metal hammaddesi tasarrufu sağlandı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, sürdürülebilir çevre yönetiminin önemine vurgu yaparak, “Günlük toplanan atıkların 40 tonu geri dönüşüme kazandırılıyor. Bununla birlikte organik atıklar metan gazına dönüştürülerek elektrik üretiliyor. Biyogaz tesisimizde kompost gübre üretimi çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.