Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Samsun Çerkes Derneği öncülüğünde gerçekleştirilecek anma etkinlikleri, 24 Mayıs Cumartesi günü boyunca çeşitli sergiler, konferanslar, sahne gösterileri ve yürüyüşlerle sürdürülecek.
“Samsun, Sürgünün Sessiz Tanığıdır”
Düzenlenen basın toplantısında konuşan KAFFED Genel Başkanı Ünal Uluçay, Çarlık Rusyası ile Çerkesler arasında üç asırdan fazla süren savaşın ardından, 21 Mayıs 1864’te Kafkas halklarının büyük bir soykırım ve sürgünle karşı karşıya kaldığını hatırlattı.
“Samsun, sürgün sırasında en çok can kaybının yaşandığı kıyıdır. Nüfusumuzun dörtte üçü bu süreçte yaşamını yitirdi. Bugün diaspora halkı olarak hayatta kalanlarız,” ifadelerini kullandı.
Samsun Çerkes Derneği Başkanı İlhan Ayrancı ise, “Köhne teknelerle yola çıkanlardan 500 bin kişi hayatını kaybetti. Samsun sahilleri, bu tarifsiz acının sessiz tanığıdır. Bu yüzden burada yapılacak anma, sadece bir tören değil, bir hafıza uyarısıdır,” dedi.
Gün Boyu Sürecek Anma Etkinlikleri
Etkinlik programı, saat 13.00’te Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde açılacak konferans ve sergiyle başlayacak. Akademisyen ve sanatçılar, sürgünün tarihsel ve kültürel etkilerini aktaracak.
Konferans Programı:
Prof. Dr. Önder Duman: “Sürgün Günlerinde Çerkesler ve Samsun”
Zeki Beştepe (Sanatçı-Modacı): “Diaspora Kültüründe Soykırımın İzleri”
Aynı saatlerde sanatçı Zeki Beştepe Beşto’nun “Etnografik Hissedİşler II” başlıklı sergisi de sanatseverlerle buluşacak.
Kortej ve Sahil Töreni:
Etkinliklerin ikinci bölümü saat 17.00’de Çobanlı İskele Meydanı’nda başlayacak kortej yürüyüşüyle devam edecek. Atlı kortej eşliğinde gerçekleşecek yürüyüşte Karadeniz’e siyah çelenk bırakılacak.
Tiyatro ve Gösteriler:
Akşam saatlerinde sahneye taşınacak anma etkinliklerinde, tiyatro grupları ve halk dansları ekipleri sahne alacak. “Gemiden iniş” mizanseniyle sürgün sembolik olarak canlandırılacak, ağıtlar ve videolar eşliğinde duygusal anlar yaşanacak.
Finalde Nart Ateşi Yakılacak
Günün son bölümünde saat 21.40’ta meşaleli yürüyüş ve geleneksel Nart Ateşi yakımı gerçekleştirilecek. Kum altına gömülü temsili mezar taşları çıkarılacak, denize karanfiller bırakılarak hayatını kaybedenler anılacak.
“Bu Yalnızca Bir Halkın Hikâyesi Değil”
Organizasyon Komitesi Başkanı Rahşan Erdoğan Yılmaz, anma programının evrensel bir anlam taşıdığını belirterek, “Bu yalnızca bir halkın yok oluş değil, yeniden var oluş hikâyesidir. Tarih boyunca acılar yaşamış tüm halkların ortak hafızasına sesleniyoruz. Tüm Samsun halkını bu anlamlı günde yanımızda olmaya davet ediyoruz,” dedi.