Türkiye'nin teknoloji ve hızlı teslimat alanındaki en önemli başarı hikayelerinden biri olan Getir, stratejik bir dönüşümle el değiştirdi. 2015 yılında Nazım Salur’un öncülüğünde kurulan ve küresel pazarda hızla büyüyen şirket, artık Birleşik Arap Emirlikleri merkezli güçlü yatırım fonu Mubadala Investment Company PJSC’nin dolaylı kontrolünde. Rekabet Kurumu'nun devralma işlemine onay vermesiyle süreç resmileşmiş oldu.
Getir’in Market ve Yemek Teslimatı Mubadala’ya Geçti
Rekabet Kurumu'nun verdiği onayla birlikte, Getir’in market ve yemek teslimatı işlerinin çoğunluk hissesi ve tek kontrolü, dolaylı olarak Mubadala Investment Company’nin eline geçti. Şirketin büyüme yolculuğunda önemli bir dönemeç olan bu devir işlemi, Getir’in küresel rekabet gücünü artırması bekleniyor.Getir, 2019'daki yüksek sipariş hacmi ve özellikle pandemi dönemindeki hızlı global yayılımıyla dikkat çekmişti. Ancak son yıllarda artan operasyonel maliyetler ve küresel ekonomik koşullar, şirketi yeniden yapılandırma sürecine itti. Mubadala gibi finansal olarak güçlü bir ortağın devreye girmesi, bu yeniden yapılanmaya güçlü bir ivme kazandıracak.Kurucular Azınlık Hisselerini Koruyor
Yeni kurumsal yapıda, Getir’in kurucuları market ve yemek teslimatı işlerinde belirli bir azınlık hissesini ellerinde tutmaya devam edecek.Daha da önemlisi, Getir’in e-ticaret ve mobilite gibi diğer iş kolları ise tamamen kurucuların kontrolünde kalacak. Bu, kurucuların, şirketin gelecekteki inovasyon ve yeni iş alanı stratejilerinde aktif ve belirleyici bir rol üstlenecekleri anlamına geliyor.Gelecekte Getir’i Ne Bekliyor?
Mubadala’nın devralma hamlesi, Getir’in hem Türkiye'de hem de uluslararası pazarlarda daha agresif bir büyüme sergilemesi için büyük bir fırsat sunuyor. Mubadala’nın finansal gücü ve global ağının, Getir’in operasyonel hedeflerine ulaşmasında ve yeni iş kollarına yönelmesinde önemli bir katalizör olması bekleniyor. Bu stratejik ortaklık, Türkiye teknoloji ekosistemi için de önemli bir yabancı yatırım ve güven göstergesi olarak değerlendiriliyor.