Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasaların merakla beklediği faiz kararını 23 Ekim 2025 tarihinde açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 40,5’ten yüzde 39,5’e düşürüldü. Kurul ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 39’dan yüzde 38’e indirdi.
Toplantıya Başkan Yaşar Fatih Karahan’ın yanı sıra Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Hatice Karahan ve Fatma Özkul katıldı. Karar, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından takip edildi.
Enflasyon ve Ara Hedef Vurgusu
TÜİK’in Eylül enflasyon verisi beklentilerin üzerinde yüzde 3,23 olarak açıklanmıştı. Son döneme ait veriler, talep koşullarının dezenflasyonist düzeyde olduğunu ancak dezenflasyon sürecinin yavaşladığını gösteriyor. Özellikle gıda fiyatlarındaki artış, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları kanalıyla dezenflasyon sürecine risk oluşturuyor.
TCMB, karar metninde, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini vurguladı. Kurul, politika faizine ilişkin adımları enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentilerini göz önünde bulundurarak ara hedeflerle uyumlu şekilde belirleyecek.
Kurulun Değerlendirmeleri ve Öngörüler
PPK karar metninde, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülmeyen gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği belirtildi. Likidite koşullarının yakından izleneceği ve yönetim araçlarının etkili şekilde kullanılacağı ifade edildi.
Kurul, politika kararlarını enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde alacağını ve tüm adımların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf olacağını açıkladı. Para Politikası Kurulu toplantı özeti beş iş günü içinde yayımlanacak.









