Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, koridorun ticaret ve lojistik potansiyelini artırmaya yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru’nun Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayarak bölgesel ticareti geliştireceğini ve Türkiye’nin bu süreçte kritik bir rol oynayacağını vurguladı.
Ticaret Hacmi Artacak
Koridorun Hazar Denizi üzerinden Bakü, Türkiye ve nihayetinde Avrupa'ya uzanan önemli bir transit güzergah olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, bu hattın bölgesel ticaret hacmini önemli ölçüde artıracağını söyledi. Uraloğlu, “Limanlara, demiryollarına ve kara yollarına yapılan yatırımlar, koridorun kapasitesini ve ticari cazibesini artıracak. Ülkeler arasında taşımacılık anlaşmalarının nihayete erdirilmesi ve gümrük sistemlerinin basitleştirilmesi ile bu koridoru daha etkin bir hale getireceğiz" dedi.
Demiryolu Önceliği
Bakan Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru'nun bir an önce aktif hale getirilmesi için demiryolu taşımacılığına öncelik vereceklerini açıkladı. Koridorda altyapı ve üstyapı yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini belirten Uraloğlu, demiryolu taşımacılığında herhangi bir engel bulunmadığını, ancak sistemin daha verimli hale getirilmesi için bazı iyileştirmelerin yapılacağını dile getirdi.
Bürokratik Engeller Azalacak, Dijitalleşme Öne Çıkacak
Taşımacılık sürecinde bürokratik engelleri azaltmanın önemine dikkat çeken Uraloğlu, gümrük ve geçiş belgelerinin dijitalleştirilmesi için adımlar atılacağını belirtti. Özbekistan ile başlatılan elektronik belge sisteminin yaygınlaştırılacağını söyleyen Uraloğlu, transit sürelerini kısaltarak Lapis Lazuli Koridoru’nu uluslararası ticaret için daha cazip hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Ortak Çalışmalar ve Yatırım Teşviki
Koridorun gelişmesi için yapılacak yatırımların sadece hükümetler düzeyinde değil, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar tarafından da desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, Afganistan başta olmak üzere güzergah ülkelerinin altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda ülkeler arası ortak çalışmalar yapılacağını kaydeden Uraloğlu, bölgenin lojistik sorunlarını çözmek için iş birliği içinde olacaklarını dile getirdi.
Gelecek Toplantı Türkmenistan’da
Toplantıda taşımacılık sürecinin her aşamasında iş birliği ve koordinasyonu artıracak bir eylem planı hazırlama kararı alındığını açıklayan Bakan Uraloğlu, teknik düzeydeki toplantıların yılda en az iki kez yapılacağını söyledi. Bakanlar düzeyinde de her yıl bir toplantı düzenleneceğini ve bir sonraki toplantıya Türkmenistan’ın ev sahipliği yapacağını duyurdu.