Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’daki vaka sayısının Türkiye genelinin yüzde 40’ına ulaşmasının ardından kentte beş günlük saha çalışmalarına başladı. Bakan Koca, ziyaret programı kapsamında Bakırköy 112 Komuta Merkezi’ni ziyaret ederek sağlık personeline telsiz aracılığıyla moral ve destek mesajı verdi.
Bakan Koca, sağlık çalışanlarının salgın döneminde gösterdiği fedakârlığa dikkat çekerek, “Salgının seyri ile birlikte ne kadar özveri ile çalıştığınızı tüm ülke biliyor. Bizler de sizlerin sorunlarını çözmek için gayret içindeyiz” ifadelerini kullandı.
“Evde Bulaş Oranı Daha Yüksek”
Konuşmasında özellikle ev içi bulaş riskine vurgu yapan Bakan Koca, vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu:
“Şu an Türkiye’nin yüzde 40’a yakın vakasının İstanbul’da olduğunu biliyoruz. Bu dönemde iş yükünüzün arttığı herkes tarafından görülüyor. Fedakârlıklarınızın farkındayız. Ancak vatandaşlarımızdan tedbirlere uymaları konusunda daha fazla hassasiyet bekliyoruz. Evlere ziyaretçilerin gelmemesi noktasında bir duyarlılık gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu dönemde evde bulaş oranının daha yüksek olduğunu görüyoruz.”
Bakan Koca, toplumun her kesiminden destek beklediklerini belirterek, “Mücadelede sizlerin gücüne ve motivasyonuna ihtiyacımız var” dedi.
İstanbul’da Vaka Yükü Arttı
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İstanbul son haftalarda Türkiye genelinde vaka sayısının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu durum, şehirde sağlık hizmetleri üzerindeki yükü artırırken, Bakanlık ekipleri de sahada koordinasyon çalışmalarını hızlandırdı.
Koca’nın başlattığı 5 günlük İstanbul programında, 112 Acil Komuta Merkezleri, hastaneler ve il sağlık müdürlüklerinde incelemelerde bulunarak pandemiyle mücadele kapsamında yeni stratejiler belirlenecek.
Ev Ziyaretlerine Karşı Yeni Uyarı
Sağlık Bakanı Koca’nın “ev ziyareti yapılmaması” uyarısı, özellikle son dönemde aile içi temaslardan kaynaklı vaka artışlarının dikkat çekmesinin ardından geldi. Bakanlık, maske, mesafe ve hijyen tedbirlerinin ev ortamlarında da titizlikle uygulanması gerektiğini vurguluyor.
Uzmanlar, kapalı alanlarda uzun süreli temasın virüsün yayılımını artırdığını, bu nedenle vatandaşların mümkün olduğunca misafir kabul etmemesi ve kalabalık ortamlardan uzak durması gerektiğini belirtiyor.









