“Geleneksel Ürün” başvurusunu gerçekleştiren federasyon, sağlıksız üretim yapan firmalara da savaş açtı.
Yaklaşık yirmi yıl önce Rize’den İstanbul’a gelen ve kurduğu işletmelerle Türk dönerini hem yerli halka hem de turistlere sevdiren Mehmet Mercan, son yıllarda dönerin içeriğinde yapılan değişiklikler ve sağlıksız üretim koşulları nedeniyle harekete geçti. Kar amacı güden bazı firmaların dönerin kalitesini düşürmesine karşı Mercan, Uluslararası Döner Federasyonu’nu (UDOFED) kurarak sektörde yeni bir dönemin kapılarını araladı.
Ucuz Dönerdeki Tehlikeyi Açıklamıştı
Federasyonun ilk icraatlarından biri, döner üreticilerini bir araya getirmek ve standartları belirlemek oldu. Ardından sektör içi bilgilendirme amacıyla “Döner Haber” isimli gazeteyi yayımlayan UDOFED, döner üreticilerini bilgi kirliliğinden arındırılmış kaynaklarla buluşturdu. Mehmet Mercan, geçmişte yaptığı açıklamalarda “ucuz döner” adı altında halkın kavram yağı gibi sağlığa zararlı katkı maddelerine maruz kaldığını vurgulamış ve kamuoyunu bu konuda uyarmıştı.
Covid-19 Dönemi Gıda Güvenliğini Gündeme Taşıdı
Federasyon Başkanı Mercan, özellikle Covid-19 salgını sürecinde gıdanın ne denli hayati bir konu olduğunun bir kez daha anlaşıldığını belirterek, “Gıda güvenliği ve sağlıklı döner üretimi konusunda projelerimizi zaten hazırlamıştık. Bakanlığımızla koordineli yürüttüğümüz bu çalışmalar sayesinde, dönerde yeni bir döneme giriş yapıyoruz” dedi.
Geleneksel Ürün Tescili Yapıldı
Türk dönerinin artık “Geleneksel Ürün” olarak tescil edilmesi için resmi başvurunun yapıldığını açıklayan Mercan, bu süreçle ilgili şunları kaydetti:
“Ülkemiz, geleneksel ve yöresel ürünler açısından çok büyük bir potansiyele sahiptir. Bu ürünlerin korunması, gelecekte gıda güvenliği açısından da kritik bir rol oynayacaktır. Döner de bu ürünlerin en başında gelmektedir. 13 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla, G2020/014 numarası ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na döner için başvurumuzu yaptık.”
Et Ürünleri Arasında İlk Tescil Dönerden
UDOFED’in tescil sürecinde birlikte çalıştığı coğrafi işaret danışmanı Huriye Özener ise dönerin önemini şu sözlerle dile getirdi:
“6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında döner, et ve et ürünlerinden yapılan ilk geleneksel ürün başvurusu olmuştur. Daha önce ilk tescil edilen ürün Çakallı Menemeni idi. Dönerin de bu listeye eklenmesi, kültürel mirasımız ve gıda güvenliği açısından çok değerli bir adımdır.”
Bilim Kurulu ile Çalışmalar Sürdürülüyor
Uluslararası Döner Federasyonu, tescil sürecinde oluşturduğu Bilim Kurulu ile birlikte çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Kurul, dönerin üretim standartları, hijyen kriterleri ve sağlıklı üretim zinciri oluşturulması gibi konularda yol gösterici olacak.
Hedef: Kaliteli, Sağlıklı ve Güvenli Döner
Uluslararası Döner Federasyonu’nun amacı yalnızca döneri tanıtmak değil; aynı zamanda standartları belirleyerek dönerin itibarını korumak ve hem yurt içinde hem de yurt dışında güvenli, sağlıklı ve kaliteli döner tüketimini yaygınlaştırmak.