Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi için geri sayım sürerken, hem çalışanları hem işverenleri yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli çalışan ile aktif çalışan arasındaki prim farkının kaldırılacağını açıkladı.
Bu düzenleme hayata geçtiğinde, EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam etmek isteyen yaklaşık 1,5 milyon kişinin iş kaybı endişesi ortadan kalkmış olacak.
"5 Puanlık Prim Farkı Kalkıyor"
Mevcut sistemde işveren, emekli çalışanı istihdam ettiğinde aktif çalışanlara göre 5 puan daha fazla prim ödüyor. Bu durum hem işveren maliyetini artırıyor hem de EYT ile emekliye ayrılacak kişilerin işlerinden olma endişesini büyütüyordu.
Bakan Bilgin, bu prim farkının kaldırılarak emekli ve aktif çalışanların aynı prim oranına getirileceğini duyurdu.
İşverenin Maliyeti 450 TL ile 3.400 TL Arasında Düşecek
Düzenlemenin yasalaşması halinde, EYT sonrası çalışmaya devam eden bir işçinin işverene maliyeti aylık 450 TL ile 3.400 TL arasında azalacak. Böylece işverenin üzerindeki ciddi mali yük ortadan kalkacak, emekli çalışanı istihdam etmek daha avantajlı hale gelecek.
Bu adımın, EYT sonrası işten çıkarmaların önüne geçmesi ve kayıtlı istihdamı güçlendirmesi bekleniyor.
HAK-İŞ: “1999’da İşe Başlayan Herkes Yararlanmalı”
Gelişme milyonlarca vatandaşı sevindirirken, sendikalardan da talepler gelmeye devam ediyor.
HAK-İŞ Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, Show Haber'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“1999 yılı içerisinde işe başlamış olanların tamamının EYT düzenlemesinden yararlandırılmasını arzu ediyoruz.”
Bu talebin, düzenlemenin kapsamının genişletilmesi yönünde hükümete iletilen önemli bir beklenti olduğu belirtildi.
EYT Düzenlemesi İçin Geri Sayım Sürüyor
Prim farkının eşitlenecek olması, EYT sürecinde hem çalışan hem işveren açısından en kritik başlıklar arasında yer aldı. Düzenlemenin Meclis’e sunulmasının ardından detayların netleşmesi bekleniyor.









