Yeni uygulama ile resmi evrak güvenliği üst düzeye çıkacak, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanacak.
Resmi Evraklar Artık Daha Güvende Olacak
Bakan Uraloğlu, e-Mühür’ün, tıpkı fiziksel mühürler gibi hukuki geçerlilik kazanacağını vurgulayarak, sistemin kısa sürede devreye alınacağını belirtti. “Elektronik Mühür ile hem kamu hem özel sektör işlemleri daha güvenli hale gelecek. Belgelerin kaynağı doğrulanabilecek, veri bütünlüğü sağlanacak” dedi.
Mali Mühür Yerine e-mühür Geliyor
Elektronik Mühür, gerçek kişiler için kullanılan elektronik imzadan farklı olarak, şirketler, kamu kurumları ve diğer tüzel kişiler tarafından kullanılacak. Bakan Uraloğlu, “Bu mühür, tüzel kişiliklerin kimliğini dijital ortamda temsil edecek. Özellikle mali belgelerde Mali Mühür yerine kullanılabilecek” dedi.
8 ESHS Elektronik Mühür Vermeye Hazır
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu çerçevesinde faaliyet gösteren 8 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS), e-Mühür hizmeti verecek şekilde yetkilendirildi. Yasal düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte sistem devreye alınacak.
Kurumsal Dijital Kimlik Güvence Altına Alınıyor
Elektronik ortamda imzalanan belgelerde, sadece kimin imzaladığı değil, hangi kurum adına imzalandığı da önem kazanıyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkan Bakanlık, e-Mühür ile kurumların dijital kimliğini de belgeleyebilir hale geliyor.
Türkiye’nin Dijitalleşmesinde Yeni Adım
Dijitalleşen kamu hizmetleri ve ticari işlemler açısından e-Mühür, resmi yazışmalardan faturalandırmaya, sözleşmelerden onay mekanizmalarına kadar geniş bir alanda kullanılabilecek. Bakan Uraloğlu, bu sistemin dijital Türkiye hedefinin önemli bir yapı taşı olduğunu ifade etti.