Tarımın ve üretimin öneminin yeniden gündeme geldiği pandemi döneminde açıklamalarda bulunan Mustafa Şahin, fındık üretiminin bilinçli yapılması gerektiğini belirtti. Şahin, sektör paydaşlarının destek verdiği “Bahçeye Gel” kampanyası kapsamında yaptığı değerlendirmede, fındık bahçelerinin adeta bir çocuk gibi bakım istediğini söyledi.
"Fındık da Bir Canlıdır, İlgi İster"
Şahin, fındık bahçelerinin de insanlar gibi ilgi ve bakıma ihtiyacı olduğunu belirterek şu sözleri kullandı:
“Bir çocuk nasıl besleniyor ise fındık dalları da aynısını bekler. Yetiştiği topraktan aldığı güneşe kadar kendisine yardımcı olunmasını ister. Bunlar yapılırsa ödülünü azami ölçüde verir.”
Fındığın dünyada talep gören ve değerli bir ürün olduğunu vurgulayan Şahin, üreticilere çağrıda bulunarak modern ve bilimsel yöntemlerle bakım yapılması gerektiğini belirtti. Fındık kurdu ve külleme gibi zararlılara karşı ilaçlı mücadeleye bu günlerde başlanması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, yabancı otlar ve dip sürgünlerinin temizlenmesinin, verim artışı için şart olduğunu ifade etti.
"20 Dekar Bahçesi Olan İşsiz, Aslında İş Sahibidir"
Toprağın stratejik ve kalıcı bir değer olduğunu vurgulayan Şahin, bu konuda şu ifadeleri kullandı:
“Toprak bir fabrika, dolayısı ile sahibi de fabrikatördür. Kimse toprağının azlığına çokluğuna bakmamalı. Bir dönümde bile çok şey yapılabilir. Karadeniz’de 20 dekar bahçesi olan bir işsiz kendine iş arıyorsa, aslında işten kaçıyordur.”
Üretimin en büyük mutluluk olduğunu söyleyen Şahin, kaliteli fındık üretiminin ancak üreticinin kendini geliştirmesiyle mümkün olabileceğini dile getirdi. Eğitim ve bilinç olmadan yapılan üretimin zarar getireceğini ifade etti.
“Yetiştirmeyi bilmeyenden yetiştirici olmaz. Yetiştirici olamamış biri de bahçeye yarar değil, zarar verir. Ama bahçeler öyle cömerttir ki; zarar vermeseler bile ürün vermeye devam ederler.”
Bilimsel Tarım Çağrısı
Mustafa Şahin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Modern tarım uygulamalarıyla çabalarımızı birleştirirsek, hem fındıkta kaliteyi artırırız hem de üretici ve ülke olarak kazanırız. Üretim varsa umut vardır.”