Tütüncü, Samsun Ziraat Odası'nın her zaman Samsun halkının yanında yer aldığını ve kararlarını kulaktan dolma bilgilerle değil, araştırarak ve yerinde inceleyerek aldığını belirtti. "Ziraat odamız bugüne kadar Samsun halkının sağlığına zarar verecek hiçbir şeye imza atmamıştır. Halkın sağlığına zarar verecek tüm projelere karşı çıkmıştır. Bununla beraber Samsun halkının yararına olan her projenin de arkasında olmuştur ve olacaktır da" dedi.
Adana ve Çorum Örnekleri İncelendi
Günümüzde fosil yakıtların doğaya zarar verdiğini, rüzgar, güneş, hidrolik ve biyokütle enerjilerinin doğal ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak öne çıktığını ifade eden Hasan Tütüncü, bu tür enerjilerin karbondioksit emisyonlarını artırmamaları, çevre korunmasına katkı sağlamaları ve yerli kaynak kullanmaları dolayısıyla tercih edildiğini söyledi. Tütüncü, Çarşamba'ya kurulması düşünülen Biyokütle Enerji Santrali'nin gerçekten temiz enerji olup olmadığını anlamak için Adana Yüreğir ve Çorum Mecitözü İlçeleri'nde halen faaliyette olan biyokütle enerji santrallerini bizzat incelediğini belirtti.
"Çiftçiye Doğrudan Gelir ve Çevre Koruma"
İncelemeleri sonucunda bölgedeki Ziraat Odaları Başkanları ve çiftçilerle görüştüğünü aktaran Tütüncü, şu değerlendirmelerde bulundu: "Hava kirliliğine yol açmaması aksine doğada yanarak çevre kirliliğine yol açan tarımsal atıkları elektrik enerjisine dönüştürmesi ve doğrudan çiftçiye gelir sağlaması sebebi ile yatırımın yapıldığı bölgelerde çiftçiler tarafından benimsendiği görülmüştür."
Samsun genelinde yaklaşık 160 bin dekar alanda çeltik, 1 milyon 145 bin dekar alanda ortalama 76 bin ton fındık üretildiğini, Vezirköprü ve Havza İlçeleri'nde ise yoğun ayçiçek tarımı yapıldığını ve ciddi miktarlarda tarımsal atık oluştuğunu düşündüğünü ifade eden Tütüncü, Çarşamba'ya kurulması planlanan Biyokütle Enerji Santrali'nin bölgeye katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Tütüncü, bu santral ile hasattan sonra arazi üzerinde kalan saplar, fındık zürufları gibi tarımsal atıkların elektrik enerjisine dönüştürüleceğini, bunun da çiftçilerin işçilik, mazot ve makine kiralama masraflarından kurtulmasını sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, anız yakımının da önüne geçileceğini ve binlerce küçük canlının ölmesinin engelleneceğini, değerlendirilmeyen tarımsal atıkların ekonomik değere sahip olacağını dile getirdi.
"Karşı Görüşte Değilim"
Biyokütle Enerji Santrali'nin Samsun halkına katkı sağlayacak bir yatırım olduğunu düşündüğünü yineleyen Hasan Tütüncü, sözlerini şöyle tamamladı: "Sosyal medyada ve yazılı görsel mecralarda çıkan haberlerde yer alan sanki Çarşamba'ya bir termik santral kurulacağı ya da yabancı devletlerin çöplerinin kullanılacağı haberlerinin de gerçeği yansıtmadığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple bizzat şahsımın da Çarşamba'da kurulacak olan Biyokütle Enerji Santrali konusunda karşı görüş içinde olduğum kesinlikle doğru değildir."