Nisan dönemine ait ödemelerin yarın itibarıyla başlayacağı bildirildi. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), ödemeleri işveren tarafından bildirilen IBAN numaralarına yatıracak. IBAN bilgisi bulunmayan çalışanlara ise ödemeler PTT Bank aracılığıyla ulaştırılacak.
ÖDEME SÜRECİNDE GECİKME OLABİLİR
Henüz başvurusu sonuçlandırılmamış kişiler için ödemelerde gecikme yaşanabileceği ifade edildi. Son düzenleme uyarınca, COVID-19 nedeniyle yapılan başvurularda iş müfettişi onayı beklenmeden, işverenin beyanı esas alınarak ödemeler yapılacak. Uygunluk tespitleri ise daha sonra gerçekleştirilecek. Haksız yararlanma durumunda ödemelerin faiziyle birlikte geri alınacağı bildirildi.
KİMLER YARARLANABİLİR?
İŞKUR’un şartlarına göre kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için:
İşçinin, kısa çalışmanın başladığı tarihte son 60 gün boyunca hizmet akdine tabi olması,
Son 3 yılda en az 450 gün prim ödemiş olması gerekiyor.
İLK 7 GÜN ÜCRETİ İŞVEREN ÖDÜYOR
Kısa çalışmanın başladığı ilk 7 günlük sürede ödeme yapılmıyor. Bu sürenin ücretinden işveren sorumlu. Ancak işveren yalnızca yarım ücret ödemekle yükümlü. Örneğin, hiç çalışılmayan bir haftada işveren 7 gün için yarım maaş, kısmi çalışmada ise orantılı olarak ücret ödeyecek. Bu ücretin asgari günlük ücretin altında kalması durumunda, eksik kısım yine işveren tarafından karşılanacak.
ÖDENEK TUTARI NASIL HESAPLANIYOR?
İŞKUR tarafından ödenecek tutar, işçinin son 12 aylık brüt ücret ortalamasının %60’ı esas alınarak hesaplanıyor. Ancak bu tutar, brüt asgari ücretin %150’sini geçemiyor.
Buna göre:
En düşük ödeme: 1.752,40 TL
En yüksek ödeme: 4.380,99 TL
Brüt maaşı 3.000 TL olan bir çalışana, KÇÖ kapsamında yaklaşık 1.800 TL civarında ödeme yapılacak. İşveren isterse, İŞKUR’dan alınan ödenek ile işçinin normal maaşı arasındaki farkı ödeyebilir. Bu fark bordroda prim olarak gösterilmek zorunda.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NASIL SORGULANIR?
Vatandaşlar başvuru sonuçlarını e-Devlet üzerinden
“İşsizlik Ödeneği / İş Kaybı Tazminatı Sorgulama” sayfasından öğrenebilirler.