Gökseven, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) 2021 ihracat verilerini değerlendirdi.
Kimya sektöründe 2021 Haziran ayında ihracatın, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 66,52 oranında artarak 2,37 milyar dolara ulaştığını belirten Gökseven, kimya ürünlerinin en çok ihracat yapan sektör olduğunu vurguladı. Yılın ilk yarısında sektör ihracatının geçen yıla göre yüzde 40 büyüyerek 12 milyar dolara ulaşması, sektörün geleceği için olumlu bir gösterge olarak değerlendirildi.
Kredi Garanti Fonu ve İhracat Hedefi
Gökseven, temmuz ayında hayata geçirilecek Kredi Garanti Fonu teminatlı programının sektördeki ihracatçılara önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekti. 2021’de kimya sektöründe ihracat hedefinin 23 milyar dolar olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.
Alt Sektörlerde Artışlar
Gökseven, kimya sektörü ihracatında bazı alt sektörlerde de dikkat çekici artışlar yaşandığını belirtti. Haziran ayında bazı ürünlerin ihracatındaki artış oranları şu şekilde sıralandı:
Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler: %207,74
Organik kimyasallar: %173,55
Anorganik kimyasallar: %48,61
Eczacılık ürünleri: %21,16
Uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun: %6,46
İthalat ve Yerli Üretim Oranı
Kimya sektöründe kullanılan hammaddelerin yüzde 70’inin ithal, yüzde 30’unun ise yerli üretim olduğunu belirten Gökseven, başta Rusya, Almanya, Irak, ABD ve Çin olmak üzere 15 ülkeden ithalat yapıldığını ifade etti.
Nante Kimya'nın Eksiksiz Portföyü
2009 yılından bu yana dünya standartlarında üretim yapan Nante Kimya’nın tıbbi, aromatik bitkiler ve doğal ekstreler alanlarında da hizmet verdiğini söyleyen Gökseven, Türk endüstrisi için önde gelen tedarikçilerden biri olduklarını belirtti. Nante Kimya’nın, birinci sınıf tedarikçi tabanı ile mentol kristal, tatlandırıcı ve bitkisel ekstrak ürünleri başta olmak üzere eksiksiz bir portföy sunduğunu vurguladı.
Bitkisel Ürünlere Artan Talep
Gökseven, bitkisel lifler, bitkisel proteinler, oleoresinler, ekşi hamur tozları, kafur, aminoasitler, bitkisel yağlar, doğal renklendiriciler ve beta glukan gibi ürünlerin tedarikinde de hizmet verdiklerini belirtti. Bu ürünlerin bazıları bağışıklığı güçlendiren antioksidan etkilere sahip olup, özellikle bitkisel bazlı ürünlere olan talebin artmaya devam ettiğini ifade etti.
Ürün Kalitesine Dikkat Edilmeli
Can Gökseven, bitkisel bazlı hammaddeler için belirli standartların önemli olduğunu ve ürünlerin üretiminden saklama koşullarına kadar birçok faktörün ürünlerin beklenen etkiyi sağlaması için kritik olduğunu belirtti. “Bu ürünler doğru iklim koşullarında ve uygun şekilde muhafaza edilmelidir. Tedarik zinciri faktörleri de iyi kurgulanmalıdır. Aksi takdirde ürünlerin kalitesi ve etken madde oranları değişebilir,” diye konuştu.