Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin açıklamasına göre, bir yıl boyunca boş kalan araziler dikkatle izlenecek, ikinci yıldan itibaren ise ekilmeleri sağlanacak. Uygulama kapsamında arazi sahiplerine rayiç bedel üzerinden kira ödemesi yapılacak.
Türkiye Gazetesi'nden Ömer Temür’ün haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, mevzuat çalışmalarında sona geldiklerini belirterek yeni düzenlemeye ilişkin önemli detaylar paylaştı.
Bakan Kirişci, mirasçılar arasındaki anlaşmazlıklar ve kırsaldan kente göç gibi nedenlerle boş kalan arazilerin artık değerlendirileceğini vurgulayarak, “Kullanım hakkı ile mülkiyet hakkını birbirinden ayıracağız. Bir yıl mazeret kabul edilebilir, ancak ikinci ve üçüncü yıldan itibaren boş kalmasına izin vermeyeceğiz. Vatandaşımızı mağdur etmeden, rayiç kira bedeli üzerinden yanı başındaki çiftçiye ‘bu araziyi ek’ diyeceğiz. Böylece atıl kalan tarım arazileri üretime kazandırılacak.” ifadelerini kullandı.
Tarımda Bildirim Zorunluluğu Geliyor
Yeni düzenleme ile birlikte planlı tarıma geçişin de önü açılıyor. Buna göre üreticilere, tarlasına ne ektiğini ve nerede ne kadar üretim yaptığını ilgili Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirme zorunluluğu getirilecek. Kirişci, “Şimdi birinin üretim yapıp bildirmediği, diğerinin de haberdar olmadığı bir ortamda siz tarımı nasıl yöneteceksiniz? Bu nedenle mevzuat düzenlemesi ile artık üreticiye ‘neyi, ne kadar ve nerede üreteceğini bildir’ zorunluluğu getireceğiz.” dedi.
Sözleşmeli Model Hayvancılığa Da Geliyor
Ayrıca bitkisel üretimde uygulanan sözleşmeli tarım modeli hayvancılık alanında da kullanılacak. Bu model ile hem üreticinin hem de alıcının güvence altına alınması hedefleniyor.
Yeni düzenlemenin, hem gıda arz güvenliğine katkı sağlaması hem de ülke genelinde tarımsal verimliliği artırması bekleniyor.