Samsun İl Emniyet Müdürlüğü’nde düzenlenen Trafik Birim Amirleri Bölge Değerlendirme Toplantısında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, şehir ulaşımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Demir, toplu taşıma filosunun tamamının elektrikli otobüslere dönüştürüleceğini ve Samsun’un bütünüyle “bisikletle seyahat edilebilir” bir şehir haline getirileceğini söyledi.
Toplantı; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın ve 18 ilden trafik birim amirlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda; 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamındaki çalışmalar masaya yatırıldı.
“Çok Güzel Bir Ulaşım Master Planı Hazırladık”
Başkan Demir, Samsun’un yeni ulaşım vizyonunun temelini oluşturan Ulaşım Master Planı hakkında detaylar verdi:
110 kavşakta Akıllı Trafik Sistemi kuruldu, bunların 79’u adaptif yapıda.
Kavşaklar birbirini görerek yapay zekâ desteğiyle akışı hızlandırıyor.
Şehir genelinde 11 ay boyunca kesintisiz trafik sayımı yapıldı.
Otopark, toplu ulaşım, mahalle hareketliliği ve yol kapasitesi gibi tüm veriler kayıt altına alındı.
Demir, sistem sayesinde trafik ışıklarında yaşanan sorunların anlık olarak tespit edilip müdahale edilebildiğini belirterek, “Artık hiçbir insan gücü kullanmadan şehir genelindeki trafik sayımını otomatik olarak yapıyoruz” dedi.
Elektrikli Otobüs Filosu Büyüyor
Samsun’da hizmete başlayan lityum pilli elektrikli otobüslerin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Demir, şu bilgileri paylaştı:
İlk etapta 20 elektrikli otobüs devreye alındı.
Ek 20 otobüs için çalışmalar devam ediyor.
Filonun tamamı aşamalı olarak elektrikli otobüse dönüştürülecek.
İşletme maliyetinin düşük olduğunu vurgulayan Demir, “Kendi maliyetini 4 yılda amorti ediyor” dedi.
“Karbon salınımı sıfır. İlçelere de yayabilirsek şehirdeki hava kalitesi bambaşka olacak.” ifadelerini kullandı.
“Samsun’un Tamamını Bisikletle Seyahat Edilebilir Hale Getireceğiz”
Samsun’un ulaşım vizyonunda bisiklet ve scooter önemli yer tutuyor.
Başkan Demir, yeni planlamayla birlikte şehrin tamamında:
Bisiklet yollarının yaygınlaştırılacağını,
Scooter kullanımının teşvik edileceğini,
Toplu taşıma entegrasyonunun güçlendirileceğini dile getirdi.
Demir, “Samsun’da herkesin güvenle, rahatlıkla bisiklet kullanabileceği bir sistemi kuracağız” şeklinde konuştu.








