Geçen yıl hasat sonrası serbest piyasada 40 TL'yi bulan fındık fiyatı bu yıl erken açıklanıyor. Üreticiler umutlu: “Fındık müstahsilini enflasyona ezdirmeyiz.”
Fındık üreticilerinin heyecanla beklediği an geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşan hasat öncesi 2025 yılı fındık taban fiyatını açıklamak üzere bugün Ordu’ya gidiyor. Fındık sezonu başlamadan yapılacak açıklama, üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandı.
Geçen Yıl Geç Açıklanmıştı, Fiyat Serbest Piyasada Yükselmişti
2024 yılında fındık taban fiyatı, hasat başladıktan sonra 26,50 TL olarak duyurulmuş, ancak sezonun ilerleyen dönemlerinde serbest piyasada 40 TL’ye kadar yükselmişti. Üreticiler, bu yıl açıklamanın daha erken yapılmasından dolayı beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti.
Maliyet 60 TL'ye Dayandı
Fındık üreticileri, gübre, ilaç, işçilik ve diğer tarımsal girdilerde yaşanan artışlarla birlikte fındığın maliyetinin 60 TL seviyesine ulaştığını ifade etti. Bu nedenle açıklanacak fiyatın, üreticiyi tatmin edecek düzeyde olması bekleniyor.
Erdoğan: “Fındık Müstahsilini Enflasyona Ezdirmeyiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Ordu ziyaretine ve fındık fiyatına dair şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bu hafta sonu Ordu'ya gidiyorum. Orada herkesin beklentisi, 'Acaba fındık fiyatları ne olacak?' Açıklayacağız tabii, işimiz o. Sırtımızda küfe var. Bu küfenin gereği neyse açıklamayı ona göre yaparız. Yaparken de fındık müstahsilini asla enflasyona ezdirmeyiz.”
Erdoğan’ın bugün Ordu’da açıklayacağı fiyatın, Karadenizli üreticilerin yüzünü güldürmesi bekleniyor. Taban fiyatın en az 50 TL seviyesinde olması yönünde yoğun beklenti bulunuyor.