Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı canlı yayın programında asgari ücret artışı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, vergi dilimleri ve memur maaş zamları gibi milyonları ilgilendiren konularda kapsamlı açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, belirlenen yeni asgari ücretin işçilerin büyük çoğunluğu tarafından makul karşılandığını belirterek, ekonomi yönetiminin enflasyonu kontrol altına alma stratejisinin sonuç vermeye başladığını ifade etti.
Asgari ücretin enflasyona etkisi ve olası bir ara zam senaryosuna değinen Bakan Bilgin, olağanüstü bir durum yaşanmadığı sürece belirlenen rakamın yıl sonuna kadar geçerli olacağını söyledi. Ancak geçtiğimiz yıl olduğu gibi şartların gerektirmesi durumunda Temmuz ayında yeniden müdahale edilebileceğinin sinyalini verdi. Bakanlık verilerine göre enflasyonun yıl sonunda yüzde 20 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.
EYT Meclis Takvimi ve Kapsamı Netleşiyor
Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesi hakkında teknik detayları paylaşan Bakan Bilgin, 8 Eylül 1999 öncesi işe giriş şartının korunacağını kesin bir dille ifade etti. Düzenlemenin toplamda 5 milyon 700 bin kişiyi ilgilendirdiğini belirten Bilgin, yaş sınırı uygulanmaması durumunda Ocak ayında yaklaşık 2 milyon kişinin emeklilik hakkı kazanacağını kaydetti. Tasarının Aralık ayı sonuna kadar, yetişmemesi durumunda ise Ocak ayının ilk haftasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması öngörülüyor.
Memur ve Emekli Maaşlarına Yeni Düzenleme
Bakan Bilgin, memur ve emekli maaş artışlarının belirlenmesi için Aralık ayı enflasyon verilerinin beklendiğini hatırlattı. Memurlar için enflasyon farkının üzerinde bir artış yapılacağını vurgulayan Bakan, özellikle düşük maaş alan Bağ-Kur emeklileri için de sosyal devlet ilkesi gereği yeni bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Prim borçlanması yöntemiyle emekli olan yaklaşık 500 bin kişinin gelir durumunun iyileştirilmesi için özel bir düzenleme masada yer alıyor.
Çalışanların vergi dilimleri konusunda ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürütüldüğünü belirten Bilgin, gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenerek çalışanların alım gücünün korunmasının öncelikleri arasında olduğunu dile getirdi.









