Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, uluslararası yatırımcılarla bir araya geldiği basına kapalı telekonferansta Türkiye ekonomisinin yol haritasını paylaştı. Citigroup ve Societe Generale ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Albayrak, swap anlaşmalarından rezerv yeterliliğine kadar pek çok kritik başlıkta önemli mesajlar verdi.
Küresel yatırımcıların odağındaki Türkiye ekonomisi hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, özellikle swap görüşmeleri ve merkez bankası rezervlerine dair piyasaları rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Albayrak, G20 ülkeleriyle yürütülen diplomasi trafiğinin meyvelerini vermeye başladığını işaret etti.
Swap Görüşmelerinde Yeni Dönem
Piyasaların yakından takip ettiği swap (para takası) anlaşmaları hakkında konuşan Albayrak, tek bir noktaya odaklanmadıklarını belirtti. Bakan Albayrak, “G20 ülkeleriyle temaslarımız aralıksız sürüyor. Swap görüşmeleri devam ediyor ve önümüzdeki süreçte birden fazla anlaşma imzalanabilir. Bu görüşmeler sonuçlandıkça şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağız” diyerek birden fazla kanaldan kaynak girişi olabileceğinin sinyalini verdi.
"Rezerv Hedefi Değil, Yeterlilik Esas"
Merkez Bankası rezervlerine yönelik tartışmalara da değinen Albayrak, Türkiye’nin likidite gücünün yerinde olduğunu savundu. TCMB’nin spesifik bir brüt veya net rezerv hedefi gütmediğini belirten Bakan, “Türkiye’nin rezervleri, ekonomimizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde fazlasıyla yeterli seviyededir” dedi.
Cari Açık ve Borç Çevirme Kapasitesi
Bakan Albayrak, Türkiye'nin mali disiplini ve borç yönetimi konusundaki rakamları da paylaştı. Kamunun yıl sonuna kadar çevirmesi gereken dış borç tutarının 4,7 milyar dolar gibi oldukça sınırlı bir seviyede olduğunu vurgulayan Albayrak, bankaların ve özel sektörün de borçlarını çevirme konusunda hiçbir sorun yaşamadığını ifade etti. Ayrıca bu yıl cari açığın oldukça sınırlı kalmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
Ekonomik Canlanma İçin Gözler Yılın Sonunda
Ekonomik aktivitede toparlanma için takvim veren Albayrak, yılın son çeyreğine dikkat çekti. Gerekli görülmesi durumunda yeni teşvik paketlerinin devreye alınabileceğini söyleyen Bakan, sosyal mesafeye dayalı yeni ofis düzenlemelerinin ticari emlak piyasasını etkileyeceğini, ancak genel toparlanmanın yıl sonunda ivme kazanacağını öngördüğünü belirtti.








