Bugün

Witcher Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

27 Aralık 2019 - 14:14
TAKİP ETTAKİP ET
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Witcher, Polonyalı yazar Andrei Sapkowski tarafından kaleme alınmış hikayelerle başlamış, ardından geçtiğimiz senelerde üç büyük çaplı oyunu yapılmış ve Geralt karakteri epey şekillenmiştir. Tabii bütün hikayeler Geralt'tan çıkıyor ve Geralt'a bağlanıyor sanılmasın, Withcer evreni epey geniştir ve içinde hiç Geralt olmayan hikayeler dahi vardır.

Misalen dört senelik büyük uğraş sonucu çekilen Alzur'un Mirası içinde başka bir Witcher'ın hikayesini bulundurur. Lafı çok da uzatmadan Witcher evrenine yolculuğumuza başlayalım. Witcherlar Witcher olabilmek için zorlu yollardan geçerler. Kadim bir gelenek olarak büyük fiziksel testlere maruz kalırlar ve en son testlerden biri olan iksir dayanıklılığı testinde Witcher olma ihtimali bulunan çocukların çoğu ölür.

Bu testi geçen çocuklar ise artık bir mutanttır ve hayatları boyunca kullanacakları iksirlere karşı dayanıklı olmuşlardır. Tabii bu mutasyon sadece iksirlere değil, birçok zehre karşı da iş yapar. Witcherlar kendi iksirlerini çoğu zaman kendileri yaptıkları için bu iksirlerin nasıl yapılacağını bilmek zorundadır. Bunun için Witcher okullarında eğitim görürler, en nihayetinde iyi bir iksir yapıcısı olur çıkarlar.

Bu iksirlerin çeşitli özellikleri vardır. Misalen suyun altında uzun süre kalmak için farklı bir iksir kullanılırken gece daha rahat görebilmek için farklı bir iksir kullanılır. Witcherlar bunca iksiri kullanırken dikkat etmek zorundadır, çünkü her ne kadar sıkı bir bünyeye sahip olsalar da güçlü iksirler vücutlarını yorar ve bu onların sonu olabilir. Bu yüzden bir Witcher'ı dövüştükten sonra han odasında küvet içinde sızmış halde bulabilirsiniz.

Witcherların eğitiminden bahsettik, ama nerede olduğunu söylemedik. Witcher okullarının her biri farklı ekole sahiptir ve ona göre eğitim verirler. Geralt'ın okulu Kaer Morhen'dedir ve Kurt Okulu adıyla bilinir. Üstat Vesemir, bu okulun demirbaşlarındandır. Genelde Witcher evreninde bu okul ve üyeleriyle karşılaşırız, ama Ciri'nin ilerleyen yıllarda bir Kedi Okulu madalyonu almasıyla işler değişir.

Bu okulların dışında, Griffin, Engerek, Ayı, Mantikor ve Turna okulları da vardır. Buradan yetişen Witcherlar dünyaya yayılmış, sonra epey azalmış ve neredeyse türleri yok olmuştur. Çünkü Witcher evreninde bir süreden sonra Witcher yetiştirme işi sonlandırılmış. Witcherlar birçokları tarafından sevilmezler, dışlanırlar, insan yerine konmazlar, hatta zaman zaman aşağılanma öyle yerlere gelir ki kavgaya dönüşür, küçük çaplı bir linç başlatılır. Witcher evreninde kimse masum değildir, bu yüzden iyi görünen Geralt'ın bile hikaye içinde neler yaptığını görmek sizleri şaşırtmasın.

Bu biraz da ehvenişer yani kötünün iyisi meselesidir ve Witcherların peşinden gelir. Witcherların asıl görevi canavar avcılığıdır, bu sebeple sırtında iki kılıç taşırlar.

Bu kılıçlardan gümüş olanı canavarlar içindir. Witcherlar kendi okullarında canavarlar üzerine sıkı eğitim gördükleri için hangi canavar nerede ne yapar, nasıl avlanır epey iyi bilirler, bilmeyenler içinse kısa bir hayat kaçınılmazdır. Witcherlar genel olarak insanlar arasındaki meselelere pek karışmamaya çalışırlar, ama türlü savaşlarda bulunmuş, hatta süikastçi olma yoluna girmiş bir Witcher ile dahi karşılaşabilirsiniz. İnsanlar Witcherları duygusuz olmakla suçlarlar.

Geçirdikleri mutasyonun onları duygusuz yaptığı konusunda yayılmış bir düşünce vardır ve bu düşünce ne doğru, ne de yanlıştır. Tam olarak keskin duygulara, espri anlayışına sahip olmasalar da sevip sevilebilir, hatta deli divane aşık dahi olabilirler. Öyle ki bazen aşklarından aptal işlere girmiş bir Withcer dahi görebilirsiniz.

Witcherlar kılıç üstatları olmalarının yanında büyücüler kadar olmasa da bir takım büyüler kullanırlar. Aard, düşmanı geri savurmak için kullanılırken, Quen bir bariyer oluşturabilir, Yrden ile görünmez hedefler görünür kılınabilir, büyük hedefler yere mıhlanabilir, Igni ile ateşle oynanabilir ve Axii ile zihin kontrolü yapılabilir.

Tabii Witcherların bu konuda ustalaşmaları epey zaman alır ve her durumda bu büyüleri kullanamazlar hatta halk içinde kullanmaktan kaçınırlar. Hem halkı korkutmak istemezler, hem de halkın gözünde tekrar tekrar mutant gibi görünmek hoşlarına gitmez. ....