Kan testi teknolojisinde devrim yaratma iddiasıyla kurduğu Theranos şirketinin çöküşü, yatırımcıları dolandırma suçlamalarıyla sonuçlanmıştı.
Genç Yaşta Zirveye, Ardından Büyük Düşüş
39 yaşındaki Holmes, dört ayrı dolandırıcılık suçundan suçlu bulunmasının ardından 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mayıs ayı ortasında kefaletle serbest kalma talebi reddedilen Holmes, Teksas'ın Bryan kentindeki asgari güvenlikli federal tesise salı günü giriş yaptı. Cezaevine varışı, Federal Hapishane Bürosu tarafından doğrulansa da, mahremiyet gerekçesiyle detay verilmedi.
Cezaevinde Saatlik 12 Sent ile 1.15 Dolar Arasında Çalışacak
BBC'nin aktardığına göre, Holmes cezaevinde diğer mahkumlarla birlikte saatlik 12 sent ila 1.15 dolar arasında değişen ücretlerle çalışabilecek. Kazancının büyük bir kısmı, mahkemenin hükmettiği zorunlu tazminat ödemelerine aktarılacak. Bu ayın başlarında bir federal yargıç, Holmes ve eski ortağı Ramesh "Sunny" Balwani'ye, mağdur yatırımcılara toplam 452 milyon dolar ödemeleri gerektiğini kararlaştırmıştı.
Balwani Zaten Cezaevinde
Holmes'ün eski sevgilisi ve iş ortağı olan Balwani, Theranos'taki rolü nedeniyle Kaliforniya’da 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İkili, aralarında medya devi Rupert Murdoch ve eski ABD Hazine Bakanı George Shultz’un da bulunduğu birçok yüksek profilli yatırımcıyı, çalışmayan bir teknolojiye yatırım yapmaları için kandırmakla suçlanıyor.
Theranos’un Çöküşü
Bir zamanlar 9 milyar dolar değer biçilen Theranos, yalnızca birkaç damla kanla onlarca hastalığı tespit edebileceğini iddia ediyordu. Ancak bu vaatler, 2015 yılında Wall Street Journal gazetesinin teknolojinin işe yaramadığını belgeleyen haberiyle sarsıldı. Şirket, 2018 yılında tamamen kapandı.
Skandalın Ardından Yeni Dönem
Theranos davası, Silikon Vadisi'ndeki “önce vaat, sonra gerçeklik” anlayışının en çarpıcı örneklerinden biri olarak hafızalara kazındı. Elizabeth Holmes’ün hapse girmesi, teknoloji dünyasında daha fazla şeffaflık ve denetim talebini de yeniden gündeme getirdi.