Vektörle mücadele faaliyetlerinin bir parçası olarak gerçekleştirilen bu uygulama, biyolojik mücadele kapsamında kullanılan "Ekosisteme Dost" ilaçlar sayesinde, başka canlılara zarar vermeden sivrisinek larvalarıyla mücadele edilmesini sağlıyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 19 ekip ve 60 personel ile düzenli olarak vektörle mücadele çalışmaları yürütüyor. Omurgasız hayvanların larva kaynakları tespit edilerek, bu alanlara ilaçlama yapılıyor. Kullanılan ilaçlar, sadece larvalara etki ederken, diğer canlılara zarar vermemesiyle dikkat çekiyor.
Havadan İlaçlama: Drone Teknolojisi ile Yeni Bir Adım
Büyükşehir Belediyesi, ilaçlama faaliyetlerini 4 merkez ilçede sürdürürken, özellikle TEKNOFEST etkinliğinin yapılacağı alanlarda da çalışmalarını hızlandırdı. 19 Mayıs ilçesi sınırlarındaki Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Dereköy'deki ulaşımın mümkün olmadığı dereler ve sazlık alanlar, drone ile havadan ilaçlanarak sivrisinek larvalarının kaynağında yok edilmesi sağlandı.
"Diğer Canlılara Zarar Verilmiyor"
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı'nda çevre mühendisi olarak görev yapan Ali Akaydın, ilaçlamanın verimli olabilmesi için belirli noktalara bırakılan ilaçların suda çözüldüğünde geniş bir alanda etkili olduğunu belirtti. Akaydın, drone teknolojisinin bu alandaki faydalarını şu şekilde açıkladı:
“Vektörle mücadeleyi, günümüzün son teknolojilerini kullanarak daha etkili bir şekilde yürütüyoruz. Drone ile yapılan ilaçlamada, araçların ve personelin ulaşamadığı bölgelerde sivrisinek larvaları kaynağında yok ediliyor. İlaçlarımız tamamen biyolojik olup, başka hiçbir canlıya zarar vermiyor. Bu sayede halkımızın sağlığına katkı sağlıyoruz ve daha sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmeleri için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Samsun Büyükşehir Belediyesi, çevre sağlığını korumak ve vatandaşlara sorunsuz bir yaz mevsimi sunmak amacıyla vektörle mücadele faaliyetlerini sürdürüyor.