Samsun Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu projelerine bir yenisini daha ekledi. Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda çöpten elektrik üretimi sırasında ortaya çıkan atık ısı, 3 bin metrekarelik serada değerlendirilerek çiçek yetiştiriciliğinde kullanıldı. İlk etapta 120 bin fide ile başlanan üretimin, tam kapasiteye ulaştığında 2 milyon 800 bin fidelik üretim kapasitesine ulaşması bekleniyor.
Atık Enerjiyle Isıtılan Türkiye'nin İlk Serası
Çevreye duyarlı yaklaşımıyla dikkat çeken proje, Türkiye'de bir ilke imza attı. Atık ısı ile ısıtılan sera, hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de çiçek üretimiyle bölge peyzaj çalışmalarına katkıda bulunuyor. Katı Atık Depolama Tesisi'nde ayrıca mekanik ayrıştırma, biyogaz üretimi, tıbbi atık sterilizasyonu, enerji üretimi ve çamur kurutma gibi birçok işlem gerçekleştirilerek atıklar ekonomiye kazandırılıyor.
Karadeniz’in Çiçek İhtiyacı Samsun’dan Karşılanacak
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, proje sayesinde Karadeniz Bölgesi’ndeki peyzaj çalışmaları için daha önce Yalova ve Bursa’dan gelen çiçeklerin artık Samsun'da üretileceğini belirtti. Demir, “Burada hem çevre koruma, hem enerji tasarrufu, hem de emisyon azalımı sağlıyoruz. Sera tam kapasiteyle çalışmaya başladığında sadece Samsun’a değil, tüm Karadeniz’e hizmet verecek” dedi.
Sıfır Atık Hedefinde Örnek Proje
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Tulumen de, serada ilk etapta vapurdumanı, horoz ibiği, aslanağzı ve ateş çiçeği gibi 6 farklı türde fide yetiştirildiğini söyledi. Tulumen, “Çöpten elde edilen elektrikten doğan ısıyı, normalde bertaraf edilecek çamur kurutma işleminde değerlendiriyoruz. Kalan daha düşük kalorili atık ısıyı ise seracılıkta kullanıyoruz. Bu şekilde enerjiyi maksimum verimle kullanarak sıfır atık hedefimize bir adım daha yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.