Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Yakakent’te gerçekleştirilen hasatta yaptığı açıklamada, kentte su ürünleri yetiştiriciliği alanında kayıtlı ve belgelendirilmiş toplam 37 tesis bulunduğunu belirtti. Samsun’un toplam 20 bin 990 tonluk su ürünleri yetiştiriciliği proje kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Sağlam, bu kapasitenin 12 bin 233 tonu alabalık, 8 bin 688 tonu ise levrek üretimine ayrıldığını söyledi.
Üretimden İhracata: Türk Somonunun Hikayesi
İbrahim Sağlam, özellikle Derbent Baraj Gölü’nde yetiştirilen alabalıkların bir kısmının iç piyasada tüketildiğini, büyük bir kısmının ise yaklaşık 500-600 gram ağırlığa ulaştıktan sonra Yakakent’teki tesislere canlı olarak nakledildiğini aktardı. Burada alabalıklar, 4-5 kilogram ağırlığa kadar büyütülerek "Türk somonu" adıyla ihraç ediliyor. Sağlam, bu sürecin ülke ekonomisine önemli miktarda döviz kazandırdığını vurguladı.
2021 Verileri ve Devlet Desteği
2021 yılında Samsun’da ağ kafeslerde 9 bin 192 ton alabalık, 1.587 ton levrek olmak üzere toplam 10 bin 779 ton su ürününün yetiştiricilikle üretildiğini belirten Sağlam, aynı yıl içerisinde toplam 3 bin 67 ton Türk somonuna devlet tarafından 4 milyon 516 bin TL destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı.
İlk Hasada Protokol Katılımı
Yakakent’te yapılan ilk hasada Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, şube müdürleri ve teknik elemanlar da katıldı. Hasat sonrası konuşan Müdür Sağlam, "Yeni sezon Türk somonu hasadının Samsun’a ve ülkemize hayırlı ve bol bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.