“Hiçbir atık çöp değildir” anlayışıyla hareket eden belediye, atıkları yeni bir ürüne dönüştürerek sürdürülebilirlik hedeflerine adım adım ilerliyor.
Budama Atıkları Yeniden Değerlendiriliyor
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen projede, kent genelindeki park ve yeşil alanlarda yapılan ağaç budama, çim biçme ve yaprak toplama işlemleri sonrası ortaya çıkan tüm bitki atıkları özenle toplanıyor. Toplanan bu atıklar, belediyenin geri dönüşüm sahasına taşınıyor ve burada özel makinelerle öğütülüyor.
Öğütülen atıklar, sıcaklık ve nem kontrolü altında 6-8 aylık fermantasyon sürecine alınıyor. Bu süreç sonunda, bitki atıkları zengin besin değerlerine sahip kompost gübreye dönüşüyor ve belediyenin peyzaj çalışmalarında tekrar kullanılarak doğaya zarar vermeden ekonomiye katkı sağlanıyor.
“Dönüşüm Sahası” İle Hem Tasarruf Hem Çevre Korunuyor
Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ekrem Şahin, projenin detaylarını şu sözlerle anlattı:
“Daha önce döküm sahası olarak kullanılan alanı dönüşüm sahasına çevirdik. Sadece peyzaj atıklarını değil, hafriyat malzemelerini de ayrıştırarak yeniden değerlendiriyoruz. İçerisindeki taş, kil gibi maddeleri ayrıştırıp, çıkan malzemeyi farklı karışımlarla harmanlayarak peyzaj çalışmalarında kullanıyoruz. Kasım ve mart ayları arası budama dönemi olduğu için, bu süreçte toplanan dallar ve bitki atıkları burada işlenip gübreye dönüştürülüyor. Böylece hem belediyemizin maliyetlerini azaltıyor hem de doğaya daha duyarlı bir hizmet sunuyoruz.”
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bu çevreci uygulaması, şehirdeki yeşil alanların sürdürülebilir yönetimi açısından örnek bir çalışma olarak öne çıkıyor.