Ladik ilçesinde, vatandaşların hibe ettiği tahıl ambarlarıyla kurulan ve Açık Hava Müzesi konseptiyle Türkiye’de benzerine az rastlanır bir kültürel alan haline gelen Ambarköy, tarihi dokusuyla geçmişi geleceğe taşıyor. Toplam 13 bin 700 metrekarelik alan üzerine kurulu müze alanı, köy konağı, su değirmeni, han, kapalı müze, köy kahvesi ve bölgeye özgü taş eserleriyle dikkat çekiyor.
Selçuklu Mimarisinin İzlerini Taşıyan Ambarhan Yeniden Hayat Buluyor
Ambarköy içerisinde yer alan ve Selçuklu mimari özellikleriyle inşa edilen 600 metrekarelik Ambarhan, tarihi dokuya uygun şekilde restore ediliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları, alanında uzman ekiplerce titizlikle gerçekleştiriliyor.
Yapının restorasyonu tamamlandıktan sonra, restoran ve yerel ürün satış noktası olarak hizmete açılması planlanıyor. Böylece Ambarhan hem Ladik’e ekonomik katkı sağlayacak hem de turistik açıdan çekim merkezi haline gelecek.
Amaç: Tarihi Koruyarak Geleceğe Taşımak
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ladik’in tarihî ve kültürel mirasını korumaya yönelik çalışmaları kapsamında Ambarköy’ü daha da işlevsel hale getiriyor. Bölge sakinlerinin ve ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken müze köy, özellikle kırsal mimariyi yaşatması açısından örnek projelerden biri olarak öne çıkıyor.
Restorasyonun 2 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Proje tamamlandığında, Ladik ilçesi kültür ve turizm açısından daha fazla dikkat çeken bir lokasyon haline gelecek.
