Türkiye’de milyonlarca yetişkin gibi çocuklar da pandemi sürecinde büyük zorluklar yaşadı. İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Elif Erol, pandemi sürecinin çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
“Tabletleri ellerinden aldık, sonra zorla geri verdik”
Pandeminin çocukların günlük rutinlerini tamamen değiştirdiğine dikkat çeken Dr. Erol, özellikle eğitim sürecinde yaşanan dönüşümün ciddi psikolojik etkiler bıraktığını belirtti. “Ellerinden aldığımız tabletleri bu kez zorla ellerine tutuşturduk. Zevk araçları eziyet araçlarına dönüştü,” diyen Erol, asıl sorunun ‘COVID korkusu’ değil, çocukların sıkışmış hayatlarında nefes alamaması olduğunu ifade etti.
Ailelerin kaygısı çocuklara yansıyor
Dr. Erol’a göre, özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklarda eğitim kaygısı baskıya dönüşmüş durumda. Bu baskı ise çocuklarda korku, kaçınma ve öfke gibi duygusal tepkilere neden oluyor. “Çocuklar, ailelerinin kaygılarını fark ediyor ve bunu içselleştiriyor. Bu da öğrenme süreçlerini doğrudan etkiliyor,” dedi.
“Ruhsal sağlık, eğitimin ön koşuludur”
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına atıfta bulunan Erol, sağlığın yalnızca bedensel değil, ruhsal iyilik halini de kapsadığını vurguladı. “Bedensel olarak sağlıklı görünen çocuklar, ruhsal olarak derin bir yıpranma içinde olabilir. Kaygı, korku ve öfke; dikkat dağınıklığı, öğrenme isteksizliği gibi birçok probleme yol açabiliyor,” ifadelerini kullandı.
Korku evden bulaşıyor
Çocuklardaki hastalık korkusunun çoğunlukla ebeveyn kaynaklı olduğuna dikkat çeken Dr. Erol, “10-12 yaş altındaki çocuklar, duygusal referanslarını ebeveynlerinden alır. Kendi ruhsallıkları gelişene kadar, anne babalarının duygularını ödünç alırlar,” dedi.
“Önce ebeveyn kendini iyi hissetmeli”
Sürecin geçici olduğunu hatırlatan Dr. Elif Erol, ebeveynlerin çocuklarına iyi gelebilmek için önce kendi ruh sağlıklarına önem vermesi gerektiğini söyledi. Kitap okuma, yürüyüş, müzik, yazı yazma, spor ve meditasyon gibi bireysel yöntemlerin, psikolojik dayanıklılığı artırabileceğini sözlerine ekledi.