Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban etinden COVID-19 bulaşma ihtimaline ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden vatandaşlara uyarılarda bulunan Prof. Dr. Özlü, kesim ve dağıtım işlemleri sırasında hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyulması gerektiğini vurguladı.
Koronavirüs et üzerinden bulaşır mı?
“Kurban etinden virüs bulaşır mı?” sorusuna yanıt veren Özlü, “Kurban etinin üzerinde doğrudan virüs bulunmaz. Ancak hasta ya da virüs taşıyan bir kişinin öksürme, hapşırma ya da konuşma sırasında saçtığı damlacıklar etin üzerine temas ederse, virüs burada birkaç saat canlı kalabilir. Bu süreçte temas yoluyla bulaşma riski doğabilir,” ifadelerini kullandı.
Pişirme virüsü etkisiz hale getiriyor
Virüs bulaşmış olsa bile etin doğru şekilde pişirilmesi durumunda COVID-19 riskinin ortadan kalktığını belirten Özlü, “Eğer et iyi şekilde pişirilirse virüs bulaşmaz. Ancak çiğ ete dokunulduktan sonra eller ağız, burun ya da göze temas ederse bulaş riski doğabilir. Bu nedenle etle temas sonrası eller mutlaka sabunla en az 20-30 saniye yıkanmalıdır,” dedi.
Kesim ve dağıtım işlemlerine dikkat
Kurban kesimi ve etin pay edilmesi sırasında kalabalıktan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Özlü, şu önerilerde bulundu:
Kesim ve pay etme işlemleri mümkün olduğunca az kişiyle yapılmalı.
İlgisiz kişilerin alanda bulunmasına izin verilmemeli.
Ortamdaki herkesin maske takması sağlanmalı.
El yıkama alanlarında yeterli sayıda lavabo, sabun ve kâğıt havlu bulundurulmalı.
Bayramda sağlık önlemleri ihmal edilmemeli
Prof. Dr. Özlü’nün uyarıları, COVID-19’un toplum sağlığını tehdit etmeye devam ettiği bu günlerde, özellikle bayram yoğunluğunda kişisel hijyen ve sosyal mesafe kurallarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Vatandaşların, hem kendi sağlıklarını hem de toplum sağlığını korumak adına bayram süresince daha dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor.