Vatansever, "Mevcut kurulu gücümüzde biyokütlenin payı yüzde 1’i bile bulmuyor. Oysa potansiyelimiz bunun en az 10 katı," dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün (EİGM) verilerine göre, Türkiye'nin atıklardan enerji üretim potansiyeli yılda yaklaşık 15 milyon ton petrole eşdeğer seviyede bulunuyor. Biyokütle enerjisi, yerli ve yenilenebilir kaynaklar arasında önemli bir konumda yer alıyor.
Biyokütlede Büyük Potansiyel Atıl Durumda
EİGM tarafından yayımlanan Biyokütle Enerjisi Potansiyeli Atlası'na (BEPA) göre, Türkiye'de yılda 184 milyon ton bitki üretiliyor ve bu üretimden 62 milyon ton bitkisel atık oluşuyor. Bu atıklardan yıllık 6 milyon ton eşdeğer petrol (TEP) düzeyinde enerji üretilebileceği belirtiliyor. Türkiye’nin genel biyokütle potansiyeli ise 14,6 milyon TEP düzeyinde hesaplanıyor.
Ancak, 2019 yılı sonu itibarıyla Türkiye'nin 91.267 MW'lık toplam kurulu gücü içinde biyokütle enerjisinin payı yalnızca 801 MW düzeyinde kalarak, toplamın sadece %0,9’una karşılık geliyor.
199 Biyokütle Tesisi Faaliyette
Türkiye genelinde şu anda 199 biyokütle kaynaklı elektrik üretim tesisi bulunuyor. Hüseyin Vatansever, özellikle yerel yönetimlerin evsel ve tarımsal atıkları kaynağında ayrıştırarak geri dönüştürebileceği bir sistem kurması gerektiğini vurguladı. Vatansever, "Evsel ve hayvansal atıklar da enerji üretiminde büyük bir kaynak. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi, enerji açığının kapatılmasının yanı sıra tarım ve hayvancılık sektörüne de önemli katkılar sağlayacaktır," dedi.
Çiftçiler ve Tarım Sektörü İçin Ekonomik Fırsat
Biyokütle enerjisinin yalnızca enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, tarımsal işletmeler ve çiftçiler için de yeni ekonomik fırsatlar sunduğunu belirten Vatansever, atıl durumda bulunan tarım alanlarının bu yolla yeniden değerlendirilerek hayvancılığın gelişmesine de katkı sağlayabileceğinin altını çizdi.